Luz María López (Porto Riko)

Luz María López (Porto Riko)
 
Poete, redaktore, përkthyese, promovuese kulturore ndërkombëtare dhe avokate e të drejtave të grave. Drejtore Kontinentale – CED në Festivalin Botëror të Poezisë (WFP) dhe në Frontin Botëror Poetik për Mbrojtjen e të Drejtave të Grave (WM). Redaktore kontribuese dhe anëtare e Bordit në Galaktika Poetike “ATUNIS”; Redaktore kontribuese në organizimin e të vërtetave të ndryshme. Ajo ushqen miqësi shumëkulturore dhe nxit paqen dhe drejtësinë shoqërore.
 
 
Fëmija nuse
 
mëngjesi i plotë ishte pa diell,
si një paralajmërim
në këtë orë kukulla e leckës mbi shtrat
bërtiti me mua.
Pashë fytyrën time të re
plot ngjyra që konsiderohen për moshën e rritur
një perde u hodh në heshtje mbi kaçurrelat e mia
dhe ndoshta kërkova të ikja larg deri sa të humbisja.
…., ndoshta provova, por këmbët e mia refuzuan të lëviznin,
as nuk dua ta kujtoj kurrë!
Nuk guxoj të shoh fytyrën e njeriut,
që po më largon
ai qesh dhe zhurma e tij abuzon
me ndjenjat e mia si thika.
Një kalë është i shqetësuar jashtë
daullet po bien me shpejtësi
Cili është çmimi im baba?
cili është çmimi im !!!
 
Përkushtuar për vajzat – nuse, vuajtja e tyre është një turp për njerëzimin.
 
 
GRUAJA
 
ajo grua që shihni
prapa qelqit të syve tuaj,
mashtruar nga dekretet tuaja,
është një grua e lirë!
Më e lirë se fryma e jetës
bija e një kujtese
dhe perëndi e të gjithë atyre që janë të pavdekshëm.
Atë grua që duart tuaja rrëzojnë
dhe e lë të zbrazët plaçkën tuaj për të keqen
i bën zogjtë të lulëzojnë në kopshte aromatike
bimësh të mëdha që ju kurrë nuk do t’i perceptoni
ajo grua me zë pulsues dhe shpirt të ndriçuar,
ku nuk mund të përmendësh as veten tënde
dhe ku nuk keni të drejtë të shuani etjen tuaj,
sepse ti nuk je as farë, as tokë, as ujë, as kohë
por vetja juaj e urrejtjes.
Ajo grua, e njëjta grua,
do t’ju lërë të dënuar
shkon pas jush dhe ju thërret me hijen tuaj
dhe nën forcën e saj të tmerrshme
ju do të dorëzoheni së fundi!
 
Dedikuar grave që përballen me diskriminim dhe dhunë
 
 
Vajzat e rrëmbyera
 
në mes të banesave shtëpiake
lutjet që rrënjosin gjithë ngushëllimet e mundshme
në mënyrë të pashmangshme kthehen në amnezi kolektive.
Vajza të dënuara para shikimeve të ftohta
të njerëzve që pretendojnë të drejtën të mbajnë trupat e tyre
trimërisht mbijetojnë një frymë tjetër
gjithmonë të dyfishtë në mes kujtesës së të qeshurit
dhe mpirjes së shqisave, ndërprerë.
Ndoshta në mëngjes, para marramendjes së cicërimave,
ata e zbukuruan veten e shndërruar.
Të frikësuar ata i hapën sytë për të parë njëri-tjetrin
ende presin një mërgim, një zemërim të ri ose një të qarë
e një të porsalinduri, që kurrë nuk ndjehej i dashur kur ishte i zënë
në mitrën e tyre.
Për t’u hedhur në boshllëqe,
mezi arriti të vendosë se ku duhet të hapet,
duke kujtuar kohët në të cilat një libër ishte liria e plotë
dhe çdo ëndërr e mbivendosur midis këngëve dhe një fustan i ri zbukuruar me lule.
Forcat përfundimtare tani çnderojnë shpirtrat e tyre
fshijnë të gjitha llojet e magjisë së konceptuar
i asgjësojnë ato si të pavlera
duke mos kujtuar asnjëherë momentin e shenjtëruar
në të cilën ata kanë lindur.
Cili zot u dha atyre të drejtën për të vjedhur jetët?
Një i krijuar në mendjet e tyre të çmendura për të justifikuar skllavërinë?
Drejtësia qiellore është aq larg
dhe koha kalon sikur nuk ekziston …!
 
Dedikuar për vajzat nigeriane të rrëmbyera nga Boko Haram.
 
 
 
Shndërrim
 
grumbujt e kripës
vërshuan venat
në një përpjekje të kotë për të
shuar orët,
dhe kujtimet nxituan
duke kërkuar kalimin e kohës
në një tunel drite.
 
në anën tjetër
Unë nuk e njoh
më zërin tim,
as duart e mia
as kockat e mia,
por e takoj tokën
me një valle të djegur
në bukuri stuhie
tmerruar.
 
 
 
Fletushkat
 
kujtimet e shkruara
të zërit tuaj më të thellë
pergamene të pasioneve
të lidhur me kripën e kohës
dëshira të shenjta
pulsojnë venat e mia
si refugjat i dashurisë!
 
jehon e lutjeve të mezuzah-së
thellë brenda shpellës së rrahjes
së zemrës sime,
përjetshëm …
ende lidhur me
apokaliptiket
dëshira
 
hijet e netëve
duke krijuar një shtizë të dritës,
kur i kap të dyja
duart e tua
për t’i zhytur
në të njëjtin ritual…
 
 
 
Reflektuar
 
këto ditë të zgjuara
aromatizuar me vizionet
larë nga jashtë
ngjyrave të zbërthyera
dëshirave të harruara
zërave të zhurmshëm
pulsimi i minutave
në duart e mia
një shkallim i imazheve
duke humbur shumë shpejt.
Shpërndarje kundër orës
nga librat e mendjes
dhe prapa perdes unë ende dëgjoj
jehonën e këngëve të vjetra
duke mbushur kupën e verës
me poezi
duke u reflektuar!
 
Unë shoh hijen tuaj duke rrëshqitur
nën arkitraun e derës
prapa syve të mi
dhe detin që merr gjithçka larg
Kalim i pariparueshëm
por këtu ku ditët djegin
nuk ka harresë
ose çdo dorëheqje
vetëm grumbuj kripe për të shëruar
plagët.
 
 
 
Përgatiti materilin: Marjeta Shatro – Rrapaj
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s