Vatsala Radhakeesoon ( Mauritani)

Vatsala Radhakeesoon

Vatsala Radhakeesoon është një poete e përkthyese Mauritiane.
Përfaqësuese e grupit” Image dhe Poesia” për Mauritius dhe veprat e saj publikohen rregullisht në revista të ndryshme ndërkombëtare, në blogje dhe në antologji.
Është autore e dy librave me poezi të titulluar: “Kur vetmia flet”(2013) dhe “Thellësia e lumit”
(2017).
Është poete me profesion të lirë dhe shkruan poezi në Anglisht, Frëngjisht, Kreol dhe Hindi.

 

Unë jam Gruaja

Fara e gjeneratave,
birësuesja e vërtetë,
drita e durimit,
oqeanet e pasura me dashuri të pafundme,
Amazoniane
nëse padrejtësia luan me paqen.

Unë jam gruaja
krijimi i bukur i Perëndisë.
Buzëqeshja ime pasqyron
logjikë femërore, mendje intuitive.

Lotët e mia nuk janë shenja të dobësive,
por pikëpyetje të vërteta,
shenja reflektuese
drejtuar Krijuesit të përjetshëm.

Dëshira ime e fortë është
“Në tokë
me anë të parimeve të pavdekshme
mund të rivendoset morali! ”

 

Unë të dua

Unë ëndërroj shëtitjet me hënë,
darkat me qirinj;
Unë ëndërroj të kërcej me ty
nën dritën e hënës.

Dua të lëviz gishtat e mi
mes flokëve të tu,
të ndjej butësinë e buzëve të tua
pranë të mijave;
Dua të shkrihem në krahët e tu.

Unë të dua,
të dëshiroj;
Dua të jem me ty
për pjesën tjetër të jetës sime.

 

Të maturuar

Në plazhin me rërë e me diell
Në disponimin e tyre relaksues
ulen dy dashnorë të pjekur
mbajnë duart.

Emrat e ish-të dashurve
Kujtimet e të rinjve
obsesivizmi, çmenduritë e palogjikshme
nuk janë më tabu
mes tyre.

Së bashku ata qeshin
E kanë mësuar këtë
jeta nuk është kurrë një vijë e drejtë,
por toka shkëmbore dhe kënetore
duhet të kalohet së pari
para shëtitjes në mes
gjelbërimit të qetë.

Urtësia ndizet në sytë e tyre
Njëzëri ata pëshpërisin
“Ne e lëmë të shkojë – e kaluara e pakthyeshme
Ne jemi fuqia e të pranishmëve “.

 

Kënga e zemrave

Muzika melodioze
Tekstet metrike
Muzika mistike
shtohen në mënyrë harmonike
në rrahjet e zemrës suaj
në mesin e hit-listës.

Koka ime në gjoksin tënd
Unë jam gati të shpreh disa
mendime shkrimtarësh
Disa mendime të thella dhe të ngrohta,
por shikimi yt i dashur
mban frymën time.

Ti këndon për mua
filozofinë e dashurisë
një këngë e dëgjuar, e padëgjuar
në mes të jetës
manipulim dhe disponim.

Mësimet tona mësuan
Egot, hiçet shkatërruan
Në mënyrë paqësore, me mençuri
zemrat tona këndojnë
në ritmin e maturitetit
këngën e përjetshme
të sinqeritetit të pandërprerë.

 


Përgatiti materialin Marjeta Shatro- Rrapaj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s