Kolec P. Traboini: Francis Scott Key – American Anthem / Himni Amerikan

Kolec P. Traboini: Francis Scott Key – American Anthem / Himni Amerikan

FRANCIS SCOTT KEY (1 gusht 1779 – 11 janar 1843) dhe Himni Amerikan(American Anthem) “The Star-Spangled Banner” / “Flamuri i stolisur me yje!” është Himni Kombëtar i Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Teksti i saj është një poezi e shkruar më 14 shtator 1814, nga avokati i atëhershëm 35-vjeçar, poeti Francis Scott Key i cili dy vite më parë, më 1812, kishte qenë dëshmitar i bombardimit të Fort McHenry nga anijet britanike të Marinës Mbretërore në gjiun e Baltimores. Francis Key Scott u frymëzua nga flamuri i madh amerikan, që valëvitej triumfalisht mbi fortesën gjatë gjithë betejës që përfundoi me fitoren e amerikanëve. “Flamuri i stolisur me yje” u njoh për përdorim zyrtar nga Marina e Shteteve të Bashkuara më 1889 dhe nga Presidenti i SHBA Woodrow Wilson në vitin 1916. U bë Himni Kombëtar me një rezolutë të Kongresit më 3 mars 1931. Teksti: Francis Scott Key / Muzika: John Stafford Smith. Shqipërimi dhe përgatitja nga Kolec Traboini 2018.
Traboini Studio 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s