Poems by Teresinka Pereira – President IWA

Poem by Teresinka Pereira

President IWA

 

LABOR DAY IN USA

May first in USA
we see the parades
of Labor Day all over
the World on TV.
Labor Day was changed
from May first to
September 5, because
in 1886, the attempt
to celebrate it on
May First in Chicago
was considered a
communist propaganda:
people were arrested
and even executed.
So, the American
Labor Movement
changed the date
of Labor Day
in order to make people
to forget the tragedy
in Chicago on May First

 

PRIMEIRO DE MAIO
EM USA

O dia do trabalho em USA
não é celebrado como
no resto do mundo,
desde 1886, quando os
trabalhadores de Chicago
foram proibidos
de celebrá-lo
e fizeram greve.
Então, alguns dos que
protestaram foram presos,
acusados de “comunistas”
e condenados à morte.
O Movimento do Trabalho
dos Estados Unidos
solucionou o problema
decretando que o
Dia do Trabalho
seja o 5 de setembro
para que o povo se esqueça
históricamente da tragédia
de Chicago Primeiro de Maio.

 


P.S. A foto e’ da primeira 
parada de Primeiro de Maio.

 

Dita e puntorëve në SHBA

1 Maj në SH.B.A.,
e hedhim shikimin
drejt demonstratave
të Ditës së Punës,
shfaqur në mbarë botën
në Televizion.
Dita e Punës u ndryshua
nga 1 Maji në 5 Shtator,
sepse në vitin 1886
përpjekja për ta festuar
1 Majin në Çikago,
u konsiderua
një propagandë komuniste:
njerëzit u arrestuan,
madje u ekzekutuan.
Në këtë mënyrë,
Lëvizja e Punëtorëve Amerikanë
e ndryshoi datën e Ditës së Punës,
me qëllim t’ju krijonte mundësinë,
njerëzve të harronin tragjedinë e ndodhur
në Çikago në datën 1 Maj 1886.

 

THEATER

Life is a theater
with true emotions,
fake hopes
and festive vanities.

We grow up as actors
outside of our hearts.
Humbleness goes on
solitary just like
corporal expression.

 

TEATRO

A vida é um teatro
com emoções verdadeiras,
esperanças falsas
e vaidades festivas.

Crescemos como atores.
Fora do coração 
a humildade
vai ficando solitária
como a liberdade
da expressão corporal.

 

Teatër

Jeta është një teatër,
e pasur me emocione të vërteta,
shpresa të rreme
dhe zbrazëti festive.

Ne rritemi si aktorë
jashtë prej zemrave tona.
Modestia ikën vetmitare,
si një shprehje verbale.

 

Pema

Pema e gëzon lirinë,
pa e hedhur shikimin
në drejtim të botës.
Qielli mund ta shikojë atë
nëpër stuhi..,
Era mund t’ja turbullojë
qetësinë…
Unë kundroj
drejt hijes së saj,
në brendësi të gjethes së gjelbërt,
në skulpturën e degëve të saj,
dhe mendoj….
S’ekziston asnjë përsosmëri
në gjithësinë ekzistencë…!

 

SADNESS

Without tears
I cry for my life
lost in illusions.

I cover my insomnia
with a verse,
flowery grain
not seeded by love.

Trishtimi

Pa prezencën e lotëve,
lotohem për jetën time,
përhumbur në iluzione.

E mbuloj pagjumësinë time
me një varg..,
grurë i veshur me lule,
i pambjellur prej dashurisë.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s