Агрон Шеле ( Agron Shele) за прв пат преведен на македонски јазик / Превод од англиски на македонски Билјана З.Билјановска

АГРОН ШЕЛЕ Роден е на 7 октомври 1972 во селото Лескај, во близината на градот Пермет, Албанија. Автор е на следните литературни творби: „Чекорите на Клара„(роман),„Зад теминото перде„(роман, „Погрешна слика„(роман), „Девствен премиња„ (поезија), и „Есеј-1„. Агрон Шеле е едновремено координатор … Continue reading

Poezi nga Aqif Isaku

Poezi nga Aqif Isaku   NUK MË DUHET EMËR Mami më thotë zemër, Gjyshja shpirt më thotë, Yllkë qielli të kemi, Që ndrin sa një botë! Për babin jam hënëz, Herë edhe lulëkuqe, Për gjyshin jam flutur Jam edhe mollëkuqe! … Continue reading

Poesie di Romualdo Guida

Poesie di Romualdo Guida   Quanta fretta alla fine Ho fretta di cibarmi ancora della vita senza smarrirmi nei meandri oscuri del pensiero. Ho fretta di amare il tremolio dei sogni, lo scricchiolio delle certezze e, il ronzio degli umori, assaporando … Continue reading