LIBRI, NDËR DHURATAT MË TË BUKURA E MË TË  ÇMUARA… (Mirënjohje e urime për disa autorë, që më kanë dhënë botimet e tyre) / Nga: MURAT GECAJ, publicist e studiues

LIBRI, NDËR DHURATAT MË TË BUKURA E MË TË  ÇMUARA…

(Mirënjohje e urime për disa autorë, që më kanë dhënë botimet e tyre)

 

Nga: MURAT GECAJ

         publicist e studiues

I.

Jo vetëm  sot, po ka shumë kohë që kam një merak ose një detyrë të pakryer. Përmbajtja është sa e thjeshtë, por dhe e rëndësishme në marrëdhëniet shoqërore ndërmjet kolegëve e miqëve krijues.

Shpesh herë marrim pjesë në përurime librash dhe, në mbyllje, me dashamirësi na dhuron librin e tij, bile me një shënim të vetin. Por ka dhe mjaft rste, kur lëmë takime për kafe a çaj dhe I posaardhuri hapën çantën e tij dhe që andej nxjerr e na dhuron botimin e vetë më të ri. Pa përmendur rastet, kur aurorë kriujues na I dërgojnë botimet e tyre, në rrugë e me mjete të ndryshme, nga  ntrojet shqiptare dhe nga emigracioni, në Europë e deri; në Amerikë e Kanada.

Jur më është paraqitur mundësia, për ndonjë nga  këto botime kam shkruar recensione, të cilat janë botuar në shtyp e Internet ose në antologji të ndryshme. Por më kanë mbetur peng disa libra të kolegëve e miqëve të mi, që m’I kanë dhuruar dhe vetëm i kam shfletuar e vendosur në bibliotekën time. Po dy fjalë, a duhet e mund t’i them, për këta libra? Pa u përligjur me punët e ndrykshme ose gjendjen shëndetësore, sigurisht që mund ta bëja këtë gjë.

Prandaj, u kërkoj ndjesë autorëve krijues, që vetëm do t’I përmend në këto pak radhë, me emra sipas rendit alfabetik. Sigurisht, secili autor ka më shumë botime dhe në gjini të ndryshme. Me këtë rast, të gjithëve u dëshiroj nga zemra: Shëndet e mbarësi, për vetën e familjen dhe krijimtari të pandërprerë, në të ardhmen.

Kërkoj mirëkuptimin tuaj, pra se nuk do të bëj ndonjë përzgjedhje të autorëve. Pra, do t’i përmendi si të më vijë rasti, duke i marrë librat, ashtu si i ruaj në bibliotekën time. Kuptohet që mund të kenë mbettur dhe autorë e libra pa i përmendur dhe gjaj rstin t’u kërkoj atyre ndjesë, sepse vetëm nuk I kam evidentuar dhe nuk ka asnjë arsye tjetër.

 

II.

1.Abdurrahim Ashiku-Greqi: Me librin publicistik,“Rilindësit e kohës sonë”, Tiranë, 2006

2.Dr.Adem Harxhi – Nju Jork: Me librin, “Në sinkron me natyrën”(Vështrim “politikisht I gabuar”), Tiranë, 2011

3.Adem Zaplluzha-Prishtinë: Me një numër të konsiderueshëm librash, ndër të cilët po përmendi atë me poezi,  “Lulëzojnë gjethet e ullinjëve”, Prishtinë, 2017

4.Arif Hasko Gjongjini-Tiranë: Me librin me poezi të zgjedhura, “Dy kohësi”, Tiranë, 2014

5.Bajame Hoxha (Çeliku)-Belgjikë: Me librin me shënime, “Vajet e pranverës mashtruese”. Tiranë, 2016.

6.Bardhyl Xhama: Tiranë: Me librin në prozë,  “Guri I rëndë, në vendin e vetë”, Tiranë, 2017

7.Bashkim Saliasi – Tiranë: Me librin, “Ne ishim pesë shokë”(shënime nga emigracioni në Greqi). Tiranë, 2017.

8.Bilall Maliqi-Preshevë: Me librin poetic, “Sheshi I fjalëve”, Gjilan, 2014

9.Bujar  Balliu- Pogradec: Me librin, “Heremit”(Tregime), Tiranë, 2012

Bukurije Bushati-Gjermani: Me romanin “Enigma ime, Lira”, Tiranë, 2016; “3 gojë, të pangopurat e jetës sime”(Ese poetike), Tiranë, 2016 dhe “Peshore shpirti”(Ese poetike), Tiranë, 2016

10.Dedë Shkurti- Tiranë: Me librin poetik, “E bardha dhe të zezat”, Tiranë,2014

11.Diana Zhiti-Angli: Me vëllimin poetik, “Ëndërr ishte…”, Tiranë, 2017

12.Duro Mustafaj – Tiranë, me librin  me poezi, “Fytyra e vendlindjes”. Tiranë, 2016.

13.Eglantina Mandia-Kanada: Me librat në prozë, “Fytyrë e dashurisë”, Tiranë, 2014, “Tempulli i shpresave”, Tiranë, 2016 dhe “Sonata e Hënës”(rrëfim për një jetë), Tiranë, 2016.

14.Eliverta Kanina-Anelli-Tiranë: Me librat poetikë, “Ndez qireinj pengjesh”, Tiranë, 2016 dhe “Krejtin, krejt…”, Tiranë, 2017

15.Elmaz Qerreti-Lushnje: Me librin poetic, “Eja, gjysh!”, Tiranë, 2015

16.Era Çela-Tiranë: “Me sy nga Europa”(publicistikë), Tiranë, 2014

17.Eltona Lakuriqi-Tiranë: Me librin poetik, “Në artin pa unaza”, Tiranë, 2016

18.Ermira R.Jusufaj-Vushtrri(Kosovë), me librin poetik “mos ma fundos ëndrrën”, Prishtinë, 2017.

19.Fazli Greiçevci-Kosovë: Me pakon me 5 libra poetikë të vitit 2017 “Gjethet e pergjakuna”(I), “Kanga e maleve”(II), ‘Dallgë mallëngjimi”(III), Klithja në vargojt e dëshirës”(IV), “Biografia dhe vepra letrare e Fazli Greiçevcit”(V).

20.Fatmir Gjestila – Tiranë: Me romanin për fëmjë, “Zemërimi i ariut”, Tiranë, 2016.

21.Fatmir Terziu-Londër: Me romanin “Grykës”, botuar për herë të parë në Amerikë, më 2010.

22.Fuat Memelli-Boston: Me librin poetik, “Më mbetën sytë…”, Tiranë, 2016

23.Ganimete Thaçi (Çika Hasjane)-Greqi: Me librin poetic, Xhelozi e diellit”, Prizren, 2015

24.Hamdi Skeja-Tiranë: Me librfin poetic, “Ekstremime”, Tiranë, 2014

25.Hamit Gurguri –Suedi: Me librat në prozë, “Burri në provë”, Suedi, 2016; “As Alia, as Ilia”, Suedi 2017 dhe “Gishti mbi Ohër”, Kosovë, 2017.

26.Harallamb Kota –Tiranë: Me librin publicistik, “Pendat shqiptare dhe shkundja e harresës”, Tiranë, 2014

27.Hektor Veshi – Tiranë: Me librin studimor, “Përballë gjakmarrjes”, Tiranë, 2015

28.Hysë Xh.Hasa-Filadelfia (Amerikë): Me librat “Vlera intelektuale kuksiane”(II), Tiranë, 2018 dhe “ “Te jetosh me dashamirësinë e vlerave njerëzore”(Mozaik shkrimesh), Tiranë, 2018

29.Hysen Graiçevci-Prishtinë: Me librin poetic, “Shpresë e përlotur”, Prishtinë, 2016

30.Hysen Ibrahimi – Suedi: Me librin “Vepra-1, Vlerësime, Opinione, Intervista, Recensione”, Prishtinë, 2015.

31.Isa Halilaj –Kukës(Tiranë): Me disa libra, nga të cilët, “Në fletët e jetës-Mozaik shkrimesh”(III), Tiranë, 2015 dhe studimi “Pasthirrmat e gjuhës së sotme shqipe, në të folmen e Lumës-Kukësit”, Tiranë, 2016

32.Istref Haxhillari – Pogradec: Me librin me tregime, “Grinata”, Tiranë, 2011

33.Jani Dh.Plasa-Nju Jork: Me librin poetic, “Ujëvarë malli”, Tiranë, 2017

  1. Jerida Kulla – Tiranë: Me librin poetic, “Rrugëtim”, Tiranë, 2008

35.Jorgji S. Moçka -Tiranë: Me librat poetikë për fëmijë, “Legjenda e Skënderbeut”, Tiranë, 2014 e “Flakët e Lirisë”, Tiranë, 2006 dhe romanin “I burgosuri”, Tiranë, 2016.

36.Kadri Tarelli-Durrës: Me botimin “Kur lexoj një libër”(Kreitikë letrare, opinione, intervista, reportazhe), Durrës, 2017

37.Kadrije Mëniqi Fazliu-Kosovë: Me librin studimor, “Arsimi shqip në Çamëri”, Prishtinë, 2014

38.Keze Kozeta Zylo – Amerikë: Me librin volluminoz publicistik, “Diaspora, si krah shqiponje”, 2015 dhe vëllimin poetik, “Kujtime, si fletë libri”, 2015

39.Kolec Traboini- Shkodër: Me librin poetic, “Fajin e ka Hekuba”, Tiranë, 2014

40.Kolë Tahiri – Bruksel: Me librin “Gjuha shqipe në Belgjikë”, Tiranë, 2016.

41.Kristaq Turtulli-Toronto(Kanada): Me novelën, “Kujdes, vajzë…”( 2015).

42.Kujtim Mateli-Tiranë: Me përmbledhjen poetike, “Qetësojmë shpirtin e trazuar”, Tiranë, 2017

43.Lida Lazaj-Tiranë: Vëllimi poetic, “”Me zërin tënd”, Elbasan, 2015

44.Liridona Gajtani- Kosovë: Me librin poetik, “NJë zemër trokiste”, Prishtinë,  2016

45.Luan K.Çipi-Tiranë: Me librin poetik, “Një jetë midis yjesh”, Tiranë, 2018 dhe librin në prozë, “Lulishtarët e Atdheut”, Tiranë, 2017

46.Luan Xhuli -Athinë:Me librin poetik, “Jeshile”, Tiranë, 2015.

47.Luljeta Gjosha Pasollari-Tiranë, me librin poetic “Lotët e zemrës”, Tiranë, 2017

48.Lumturi Ymeri Bersava–Tiranë: Me librin poetic, “Klithma fryma”, Tiranë, 2014

49.Gjetë Doda- Shkodër: Me librat “Tregime dhe novella” (2013) e “Hija e Kullës”(Vargje dhe humor), 2014

50.Mark Palnikaj-Tiranë: Me librin “A mund t’I ppërmirësojmë traditat”, Tiranë, 2015

51.Maxhun Osmanaj-Istog (Kosovë): Me librin me vjersha për fëmijë, “A flet Atdheu”, Kosovë, 2016.

52.Merita Dabulla –Tiranë: Më antologjinë e poetëve shqiptarë në Greqi, “ Qiejt e shpirtit”, Tiranë, 2006

53.Merita Gjoni Gjoka-Tiranë: Me vëllimin poetic,  “Abazhur zemre”, Tiranë, 2015

54.Mimoza Agalliu-Tiranë: Me librin publicistik, “Mbrojtja ndërkombëtare e minoritetëve”, Tiranë, 2013

55.Mimoza Bici –Tiranë: Me librin poetic, “Lule e pafjetur”, Tiranë, 2012

56.Mina Çaushi-Tiranë: Me librin poetic “E grisa kapakun…|,Tiranë, 2014 dhe “Përqafimi”(tregime e novela), Tiranë, 2012

57.Mustafë Ismaili-Toronto, Kanada: Me romanet “Rruga pa adresë”. Prishtinë, 2013 e “Shtigjeve të natës”(Gjakovë, 2014) dhe “Monolog mërgimtari”(Poezi), Prishtinë,2014.

58.Nikollë Loka -Mirditë: Me librin në preozë, “Lekë Rajta, burri i madh i një dere të njohur”, Tiranë, 2016.

59.Nikoll Ulndreaj -Tiranë: Me librat poetikë “Djepi i stinëve”, Tiranë, 2012 dhe “Këmbanat e Mallit”, Tiranë, 2012.

60.Petro Dudi -Tiranë: Me librin  në prozë, “Thërmijëza diellore”, Tiranë, 2016.

61.Përparim Hysi – Tiranë: Disa libra, por përmendi, “Lotët e kumurisë”(tregime), Tiranë, 2014

62.Qerim ZariqiPrishtinë: Me librin, “Mësueset e Drenicës, në sofrën e arsimit kombëtar, 1941-1971” ( Prishtinë, 2012).

63.Ramë Smajlaj- Kosovë: Me librin poetic, “Te pres në gjeth loti”, Pejë, 2014

64.Remzije Zekolli-Kosovë: Me librin “Amza jetësore dhe krijuese e Miftar Kurtit”, Prishtinë, 2017

65.Rovena Shuteriqi-Athinë: Me librin e parë poetik, “Dashuri e degëzuar dhimbjesh”, Tiranë, 2018

66.Rushit Ramabaja-Kosovë: Me romanin “Gruaja e Jezusit”, Prishtinë, 2010; përmbledhjen poetike “Pse ma preve Mollën e Kuqe”, Prishtinë, 2005 dhe “Një gomar në Parlament”( Tregime dhe novella satirike), Prishtinë,  2007

67.Sadije Aliti-Tetovë: Me libriat poetikë, “Romanca dashurie” dhe “E nesërmja”, Tetovë, 2014

68.Sadulla Zendeli(Daja)-Suedi: Me disa botime të tij, ndër të cilët edhe librat “Kur kam Atdheun, kam gjithçka”, Tiranë, 2016; “Moj e dashura Arbëri” (poezi) Tiranë, 2014 dhe “Gostivari në zemrën time”(prozë), Tiranë, 2014

69.Sejdo Harka-Tiranë: Me librin studimor, “Modernët e kohës”, Tiranë, 2015

70.Sokol Demaku – Suedi: Me librin poetik, “Magjia e zemrës” (2015), librat në prozë, “Kujtime nga Diaspora-IV”(2014) e “Një rrugëtim magjepës në Veriun e Largët”, Boras-2017 dhe “Poleni Viking”(bashkautor V.Kona), Tiranë, 2016 e “Një vështrim antropologjik dhe kultuuror magjepës, në Veriun e Largët”(bashkautore Rovena Vata),2014

71.Urti Osmani-Tiranë: Me librin publicistik, “Një jetë midis punës dhe dashurisë”, Tiranë, 2018

72.Vangjush Ziko-Korçë: Me librin “Mbase, nesër gdhin e diel-Lirika”, Tiranë, 2015

73.Vera Istrefaj – Kukës: Me librin poetik, “Qielli I shpirtit  tim”, Tiranë, 2014

74.Viron Kona-Tiranë: Me librin “Thashë të bëhem edhe unë poet” (Tiranë, 2017) e disa të tjerë, si “Rruga Miss Durham” e “Nëndetësja”(tregime) dhe “Shitësi i vogël i kekëve”(novelë për fëmijë), Tiranë 2018.

75.Vitore Stefa Leka –Itali, me librin në prozë, “Publicistika, që ka vetëm një emërtim-Kombi”, Tiranë, 2016.

76.Vjollca Ajasllari Koni –Austri: Me librat poetikë, “Bio”, Tiranë, 2013 dhe “Poseidoni”, Tiranë, 2014

77.Vjollca Spaho-Tiranë: Me librfin poetic, “Si vjeshta…”, Tiranë, 2016

78.Xheladin Mjeku-Prishtinë: Me librat poetikë, “Pranvera, në shtator”(poezi për fëmijë”, Drenas, 2015 dhe “Mëkatet e Orfeut”,Prishtinë, 2015

79.Zeqir Lushaj – Tiranë: Me pakon e librave, botuar  më 2016: “Duhama e Valbonës”(poezi), “Piedestali”(poezi), “Si n’ kurbet, bre vëlla!”(100 vjersha), “Zbehje e heroizmit”(prozë), “Sportit, I mbeta borxh”(publicistikë) dhe “Rrokada-politike”(Në 108 vjershërime tranzicioni).

80.Zyba Hysen Hysa-Tiranë: Me romanin “Rrjedha”, Tiranë, 2016

81.Zyrafete Kryeziu-Suedi: Me librin poetik “Aty, ku prehen dashuritë”, Prishtinë, 2014

…Duke e mbyllur këtë “listë”, me emra autorësh e tituj librash, e di që më ka mbetur dhe ndonjë koleg e mik pa ia përmendur emrin, me librin e dhuruar. Kjo ka ndodhur, sespse kaq munda të përmendja kësaj here.

Ndërsa komentet e mia janë të tepërta, për autorët që i shënova më lart.Vetëm, i përgëzoj të gjithë ata për botimet e tyre, në gjini të larmishme letrare. Gjithashtu, u shprehi mirënjohjen time për dhuratën e tyre të bukur, duke kërkuar ndjesë që nuk kam arritur të bëj recension për ta.

Me kwtw rast, tw gjithwve ju uroj mirësi e fatbardhësi në jetë dhe në familjet e tyre, me krijimtari të vrullshme, si burimet e bjeshkëve tona!

Nderime e respekte, për secilin nga ju!

Tiranë, 28 maj 2018

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s