ରାତିଟିଏ ଦିଅ ମତେ (Give me one night) – By Agron Shele / Transcreation in Odia -Swapna Behera

ରାତିଟିଏ ଦିଅ ମତେ By Agron Shele     ଦୟା କରି ତୁମ ଅନନ୍ତ କାଳରୁ ରାତି ଟିଏ ଦିଅ   ଯେଣୁ ମୁଁ ଶେଷରେ ଚିର ଦିନ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ରେ ଶୋଇ ପାରିବି ଏବଂ ସନ୍ତର୍ପଣରେ ତୁମ ପାଖକୁ ଯିବି ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିବ ମୁଁ ମରିଯିବି ,ହଜିଯିବି ସବୁଦିନ … Continue reading

MARTIRËT- Traboini Studio / Film nga Kolec P. Traboini

MARTIRËT – Traboini Studio

MARTIRËT – Freedom starts from memory!/ Liria fillon nga kujtesa/ film nga Kolec Traboini. Kleri Katolik Shqiptar është më i masakruari në tërë historinë botërore. U pushkatuan 32 klerikë, vdiqën në tortura a si pasoje 16, vdiqën në burgje e kampe internimi 19, dolën nga burgu pothuajse të vdekur 66. I njëjti terror është treguar edhe mbi popullsinë katolike të Shkodrës dhe Malësisë së Madhe, plagë që kurrë më nuk u shërua – dhe për këtë krim me përmasa gjenocidi askush nuk u dënua. Emërtimet e rrugëve të kryeqytetit Tiranë, por edhe qyteteve të tjera vazhdojnë të jenë me emrat e kriminelëve që bënë Kalvarin e Gjakut pas vitit 1944. Sa kohë që nuk janë dënuar krimi dhe kriminelët, terrori në psikikën e njerëzve vazhdon. Nën moton “Liria fillon tek kujtesa”, filmi përkujtimor për Martirët është realizuar nga Kolec Traboini si uverturë për një tabllo më të gjërë të Kalvarit të Gjakut 1944-1990. Traboini Studio