Kalendari poetik: Luigi Pirandello (1867-1936) / Përgatiti materiali: Maksim Rakipaj

Luigi PIRANDELLO

Kalendari poetik: Luigi Pirandello (1867-1936)

28 qershori është dita i lindjes së Luixhi Pirandelo-s, dramaturg, shkrimtar dhe poet i shquar italian. Fitoi çmimin Nobel në vitin 1934. Mbahet si një prej dramaturgëve më të mëdhej të shekullit XX. Mjeshtër si novelist dhe në tregimin e shkurtër. Për miqtë e mi, një shqipërim poezie të Pirandelos në 151 vjetorin e lindjes së tij:

LUM ATA, TË MARRËT! 

Të kesh përballë një të marrë
e dini ç’do të thotë a jo?
Të kesh një të tillë përballë
të rrëzon që nga themelet
ç’ke ndërtuar brenda vetes,
rreth vetes,
llogjikën,
llogjikën e gjithë asaj që ke ndërtuar!
Ë? Çka tjetër prisnit?
Ata ndërtojnë mendjen pa e vrarë,
lum ata, të marrët!
Apo me atë mendjen e tyre,
që si pupël fluturon!
Dhe ec gjeje ku shkon!
Sot këtu,
nesër kush e di se ku!
Ju e mbani fort
ata e lëshojnë pa duar.
Ju thoni “s’ka mundësi”
por për ata ka, dhe që ç’ke me të.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s