Shtëpia Botuese “ADA”  publikon librin “Psikologjia e shkruar me grusht” të autorit Ded Nikoll Luca (DENILU) 

Shtëpia Botuese “ADA”  publikon librin “Psikologjia e shkruar me grusht” të autorit Ded Nikoll Luca (DENILU) 

Autori : Ded Nikoll Luca (DENILU)
Titulli : Psikologjia e shkruar me grusht
Redaktore : Dorjana Sterkaj

Botimi i parë, 2018

ISBN: 978-9928-269-35-5
Përgatiti për botim: Roland Lushi

Formati : 13.5x20cm

Të gjitha të drejtat i takojnë autorit

 

Roland Lushi

Shtëpia botuese “ADA”
Adresa: Mihal Grameno Pall.32 Ap.7
www.botimetada.com
Cel: 068 22 190 16
Tiranë, gusht 2018

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë

Luca, Ded N.
Psikologjia e shkruar me grusht / Denilu ; red.
Dorjana Sterkaj. – Tiranë : Ada, 2018
92 f. ; 20 cm.
ISBN 978-9928-269-35-5

1.Letërsia shqipe 2. Proza

821.18 -311.1

 

Nuk është hera e parë që i shkruaj parathënie libri shokut të bankes në universitet me emrin tashme të njohur Denilu. Zbërthimi i imët psikologjik i shpirtit të njeriut mbetet meraku i Dedës. Ai vendos në libër si përsonazh edhe veten,edhe gruan,edhe qenin,edhe vendin ku banon.Librin psikologjik mund ta marrësh si novelë ose nëse don edhe si terapi e veçantë e Dedës së veçantë . Deda vjen ashtu pa u ndjerë dhe fap ashtu si me shaka ai e bëri psikoanalizen pa komplikime teorike.
Psikanaliza është hetim shumë i kujdesshëm i shkaqeve të çrregullimeve dhe sëmundjeve të pranishme tek pavetëdija e pacientit,sepse disa prej tyre kanë konflikte të ndrydhura që nga fëmijëria e hershme e deri në emocionet e stampuara të mëvonshme. Figura kryesore e librit, Stela nga rumania apo Vladimiri nga rusia na shtjellohen në të gjitha dimensionet.
Psikologjia e thellësive është abstrakte dhe tepër e hollë dhe procesi i njohjes behet shumë i vështirë.Deda me librat e shumtë psikologjik ka arritur të na befasojë.
Psikanaliza si metodë jep efekte shëruese të habitshme edhe atje ku barnat nuk japin asnjë efekt.
Psikanaliza është një metodë hetimi në pavetëdijen e njeriut ashtu si një nëndetëse exproruese andaj kjo metodë kërkon talent të jashtëzakonshëm explorues.Ndihem i lumtur si mik i kahershem i tij per forcen shperthyese dhe shumë origjinale.
Psikologjia , mjekësia , psikiatria dhe sidomos psikanaliza (psikologjia e thellësive) janë metoda për explorimin e të vërtetave të hershme të shpirtit njerëzorë.
Psikanaliza(psikologjia e thellësive) shpesh zbulon fenomene të cilat ishin të pranishme por të pa zbuluara në pavetëdijen e pacientit.

Ded Nikoll Luca

Sjellja e jashtme e njeriut është thjeshtë një prej shenjave apo simptomave të nje problemi të mbrendshëm.
Pavetëdija e njeriut është një oqean i thellë i mbushur përplotë fenomene enigmatike të cilat kur deshifrohen dhe zbërthehen tregojnë të vërtetat e shpirtit të njeriut.
Në pavetëdijen “oqeanike” egzistojnë vullkane shpirtërore të cilat mundë të jenë në njërën nga fazat e shperthimit apo edhe në fazat duke nxjerr hi ,ku psikanalisti e gërmon kët hi për të nxjerrë të vërtetën e shpirtit njerëzorë. Të duket sikur ke lexuar një roman tërheqës por në fakt Deda të ka futur në prushin psikologjik dhe po të ngroh si lexues.Titulli i librit i përshtatur me karikaturen e të madhit piktor Agim Sulaj është domethënës.Libri ndahet në dy pjesë .80 përqind e librit qëndron tek pjesa e parë dhe 20 përqindëshi i pjesës së dytë të librit nuk lidhet me psikologjinë .Janë bashkëbisedime të autorit me poetë dhe shkrimtarët miq .

Fatmir Lika, Psikolog, shok shkolle i autorit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s