Kalendari poetik: Lermontov (1814-1841) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Kalendari poetik: Lermontov (1814-1841)

Mihail Jurjeviç Lermontov, u lind më 15 tetor 1814; poet, dramaturg dhe piktor, figurë e shquar e romantizmit rus. Kryeveprat e tij “Një Hero i Kohës Sonë” dhe “Demoni” mbeten edhe sot e kësaj dite mjaft të dashura për dashamirësit e letërsisë. Figurë me rëndësi e romantizmit rus, një prej poetëve më të shquar të shek. XIX. Qe ushtarak i karierës; në prill të vitit 1841, në Pjatigorsk (Kaukaz), ritakoi një mik të vjetër dhe të dashur ushtrie, Nikollaj Martinov. Qe ky i cili e qëlloi për vdekje duke i marrë jetën në duel, më 27 korrik 1841. Ja një poezi nga shqipërimet që kam prej tij:

LYPËSI 
(Нищий)

Një i varfër, fytyrë rreshkur
Lypte pranë një manastiri,
I dobët, thuajse i vdekur,
Nga etja, uria, mundimi.

Lypte vetëm një copë bukë
Dhe me vështrim lypte mëshirë,
Por ja, që dikush vuri një gur
Mbi pëllëmbën e tij të shtrirë.

Kështu ta lypja dashurinë,
Me lot të hidhur, mallëngjyer,
Por ndjenja ime më e mirë
Prej teje mbeti e zhgënjyer!

 

© shqipëroi nga rusishtja Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s