Kalendari poetik: Jeronim de Rada (19 dhjetor 1814-28 shkurt 1903)

 

Kalendari poetik: Jeronim de Rada (19 dhjetor 1814-28 shkurt 1903)

Jeronim de Rada (19 dhjetor 1814-28 shkurt 1903), rilindasi arbëresh që ia kushtoi jetën çështjes kombtare

Luleve Që Valvit Era

Fryu era e maleve
dhe rrëzoi hijen e lisit:
gjaku im mbetet lumit t’Vodhit!
Ushtarë, m’hapni shtatoren
që të shoh edhe një herë
Shkodrën dhe time motër
te dritarja përkundruall.
Më atje nuk do të zgjohem
luleve që valvit era,
posi valë që s’kanë mbarim.
Do të mblidhen shokët mbrëmjes
brenda vatrash në atdhe:
Unë i le si ëndërzë!

ABSENCE ( YOXLUQ) – Alicia Minjarez Ramírez / Azərbaycan dilinə tərcümə edən: Təranə Turan Rəhimli

Alicia Minjarez Ramírez    ABSENCE  YOXLUQ Sən getdin yağış kimi. Qaldı yağıb yıxdığın çılpaq yerlər. Yarrpaqlar altında adın küləklərə qoşulub öncədən gördü özünü, ömrün faydasız səsləri qaldı ağılsız dünəndə. Hələ də anlamadığım yeddi hərfli bina sənin yoxluğun. Daha qaranlıq deyil … Continue reading

Juljana Mehmeti: Botimi i librit të parë në italisht “Soft Poesie“ më ka dhënë emocione të papërsëritshme – Intervista/ Flet poetja shqiptare e disa çmimeve në Itali Juljana Mehmeti / Intervistoi:  Albert Z. ZHOLI

Juljana Mehmeti: Botimi i librit të parë në italisht “Soft Poesie“ më ka dhënë emocione të papërsëritshme Gazeta Bulevard Intervista/ Flet poetja shqiptare e disa çmimeve në Itali Juljana Mehmeti: Juljana dhe në krijimtari dhe në jetë është një femër e … Continue reading