Kalendari poetik: Karlo Alberto Salustri (Trilussa) 26 tetor 1971-21 dhjetor 1950 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Karlo Alberto Salustri (Trilussa)

Kalendari poetik: Karlo Alberto Salustri (Trilussa) 26 tetor 1971-21 dhjetor 1950

Vdiq më 21 dhjetor 1950 i madhi Trilussa, poet, shkrimtar dhe gazetar italian, që mbeti i paharruar për poezitë, sonetet dhe fabulat satirike që shkroi në dialektin romanesk. Në shqip u botuan 220 e kacafiu shqipërime të Trilusës prej meje në të folmen e Tironës. Ta përkujtojmë me këtë shqipërim që e shkëputa nga libri im “Trilusa m’Tironë” botim i shtëpisë botuese UEGEN, Tiranë, 2015:

THASHETHEME

Ma men Meremen ti, ktu ke lagja jon
Q’u martu mahere me j’avukat t’modh?
Ta shofish si nrefet ene si shet pordh!
U bo surrati asajta zoja ron’!

Amò, metsh pa men kur e pash m’gazet
Shkrujte për nji pritje t’modhe m’ora pes.
Mes zojave t’mdhoja qi patën mor pjes
Qe- “zoja Marjana me gocën e vet”.

Po ti mi Qomile, të mshift panuklla,
Qin her m’e bukur je, po s’ke dit m’e dredh
Ke menjen halà për me lujt me kuklla…

Po ri po, mos m’shif ashtu syzgurdullu,
Sot do t’ thojshin zoja Kamila, nji kshu!
S’pate men, laj nështi pajatat me mu!

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s