Fernando Alonso Barahona (Spanjë)

Fernando Alonso Barahona (Spanjë)
 
Fernando Alonso Barahona (1961 -) është shkrimtar spanjoll dhe analist.
 
Fernando Alonso, me trajnime në drejtësi dhe duke punuar si teknik i lartë në Komunitetin e Madridit, është autor i disa librave të zhanreve të ndryshme letrare (poezi, roman dhe ese) dhe bashkëpunëtor në revista dhe gazeta mbi tema që lidhen me kinemanë dhe kulturën.
Fernando Alonso ka lindur në Madrid në nëntor 1961 . Pas studimeve të tij të ligjit filloi të punonte në administratën lokale si teknik. Ai punon në komunat e Coslada , Alcalá de Henales dhe Madridit dhe në Komunitetin Autonom të Madridit si kreu i Shërbimit të Administratës Lokale të Madridit.
Zhvillon paralelisht me veprimtarinë e tij profesionale, punë si një shkrimtar dhe analist filmit, duke punuar në revista të ndryshme dhe median e shkruar nga fanzine L’Hork në gazetën Ya , Arsyeja Spanjisht, Twentyone21, Atlantis, Film , Display 90 … si dhe disa publikime në internet të tilla si Javorja dixhitale dhe te Journal of America.
Sa për punën e tij letrare ka botuar rreth pesëdhjetë libra të zhanreve letrare të ndryshme. Nga poezi në ese politike dhe studime mbi filmat horror, përmes romaneve. Për punën e tij politike menduar në kulmin e shekullit XXI i është dhënë në vitin 1991 çmimi José María Ruiz Gallardon.
Ai ka shërbyer në bordet e Kinemasë Shkrimtarëve të Rrethit dhe FEDECA dhe ka qenë Sekretar i Përgjithshëm i Shoqatës së Miqve të Julian Marias deri në vitin 1993 . Ai ka qenë pjesë e jurisë së Çmimit Kombëtar të Letërsisë dhe Teatrit në vitet 2003 dhe 2004.
 
Librat e botuar
 
Cecil B. De Mille (1991)
Kinema, ide dhe arti (1991)
Mbreti Vidor (1992)
Antropologjia e kinemasë (1992)
Biografia e kinemasë spanjolle (1992)
Charlton Heston (1992)
Sean Connery (1992)
Michael Douglas (1992)
Njëqind filma horror (1992)
Gary Cooper (1994)
E drejta e shekullit 21 (1994)
Kryeveprat e kinemasë (1994)
Chuck Norris (1994)
John Wayne (1995)
Gënjeshtrat rreth kinemasë spanjolle (1995, në bashkëpunim)
Këshilli Komunal (1996)
Raportet Komunale (1997)
Anthony Mann (1997)
Rafael Gil: regjisor (1997)
Paul Naschy (1997)
Raportet e Administratës Lokale (1998)
Historia e terrorit përmes kinemasë (1998)
Politikisht i pasaktë (1998)
Administrata lokale praktike (1999)
Charlton Heston, epika e një heroi (1999)
Libri i këshilltarit (1999)
John Wayne, heroi amerikan (2000)
Ëndrra e jetës (poezi) (2000)
McCarthy ose historia e injoruar e kinemasë (2000)
Udhëtimi drejt dashurisë -poemas- (2001)
Peroni ose shpirti i popullit (2003)
Rafael Gil, shkrimtar (2004)
Gjithcka mbi Ingrid Bergman (2005)
Kush është John McCain? (2008)
Restaurimi (romani, 2008)
Rrethi i grave (roman, 2010)
 
 
***
 
Hënë, emri i akullit,
të ftohtët e dëborës që digjet
shkëlqimi i paqes dhe heshtjes.
Në errësirën e trashë, të errët
të natës,
Unë të ëndërroj.
 
Sytë e kristaltë
që lëndojnë ndjenjën
me puthje të dritës,
ide që kalon nëpër trurin tim kur të dua
A do të kesh mëshirë për dëshirat e mia?
 
Lundro nga ana ime, sonte dhe gjithmonë
dashuria e hënës,
fjala e qetë e jetës,
transparenca
lakuriq,
shkëlqim i shpirtit.
 
 
 
***
 
Luna, nombre de hielo,
frío de nieve que abrasa
resplandor de paz y silencio.
En la negrura espesa y oscura
de la noche,
yo te sueño.
Ojos de cristal
que hieren el sentido
con besos de luz,
idea que traspasa mi cerebro al amarte
¿Tendras piedad de mis deseos?
Navega a mi lado, esta noche y siempre
luna de amor,
palabra serena de vida,
transparencia
desnuda,
luminosa del alma.
 
 
 
Natë e zhveshur
 
Ka netë më të errëta
dhe shpirtrat e heshtur që e rrethojnë shpirtin,
hijet e flakta të dyshimit, ankthit,
Ku është fshehur shpresa?
Ndoshta është shumë afër,
duke përkëdhelur mendimin,
duke puthur lëkurën e zhveshur
dhe ëndërron të lind përsëri
kur dëgjon thirrjen e fshehur.
Si ta quajmë shpresën?
 
Flini mirë, zemra ime,
sepse në fund të natës
Heshtja dhe dyshimi kanë mbaruar
dhe drita dhe dëshira lulëzojnë.
Dhe pastaj?
 
Nuk e di, ndoshta është koha të shpresojmë.
 
 
 
Noches desnuda
 
Hay noches que son más oscuras
y soeldades silenciosas que envuelven el alma,
sombras de duda que atenazan de angustia,
¿donde se oculta la esperanza ?.
Tal vez esté muy cerca,
acariciando el pensamiento,
besando la piel desnuda
y soñando en nacer de nuevo
cuando sienta la llamada oculta .
¿Cómo llamar a la esperanza ?
 
Duerme tranquilo , corazón mío,
porque al final de la noche
el silencio y la duda se acaban,
y florecen la luz y el deseo .
¿Y entonces ?
 
No sé, tal vez sea tiempo de esperanza .
 
 
 
Përgatiti materialin dhe përktheu Marjeta Shatro Rrapaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s