Kalendari poetik: Selva Casal 1927 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Selva Casal

Kalendari poetik: Selva Casal 1927

Sot më 11 janar mbush 92 vjeç poetja Selva Casal nga Uruguaji. Poezitë e para i botoi në revistën Alfar, themeluar nga i ati i saj. Shumë poezi të saj janë përkthyer edhe në anglisht. Ka gradën Doktor në Drejtësi dhe Shkencat Shoqërore. Fituese e shumë çmimeve, jo vetëm në vendin e saj por edhe në Meksikë dhe Argjentinë. Ja një poezi e saj, nga koha kur në Uruguaj sundonte junta ushtarake:

S’KA MË DET

Det s’ka më
ka plumba
kthehesh nga dallgët dhe ecën
plumbat fishkëllejnë pa rreshtur
mbi detin e shkumbëzuar
det me shkumbë dhe gjak
sot një hiç i shkalafitur po rritet
para syve tuaj
s’ka ai det e shtëpi
ai bota e përditëshme është
i dhunshëm gjer në dalldi
prej këmbësh të përfshin
e të gëlltit
ose vetëm të le lakuriq
gati meit
në një panoramë rrenash
s’ka më det
plumba ka
është kjo botë e shkolluar për gjak
që sulmon e vret
pastaj mbush statistikat
dhe për sistem demokratik flet.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s