Kalendari poetik: Józef Baran 1947 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Jòzef BARAN

Kalendari poetik: Józef Baran 1947

Sot më 17 janar është data e lindjes së Józef Baran, poet dhe gazetar polak, autor i tridhjetë librave. Pasi mbaroi teknikumin e minierave, diplomoi në Krakow për gjuhën polake. Filloi të botonte poezi qysh në vitin 1969 në shtypin letrar të kohës. Pas vitit 1989 poezitë e tij u futën në programin mësimor në Poloni. Autor i përkthyer në rreth 20 gjuhë; ja një poezi e tij në shqip në 72 vjetorin e lindjes:

PROPOZIM I VONË

Në rrugë, papritur u takuan
pas shumë vitesh
dhe janë aq të çuditur
të dy janë kaq të thinjur
si dy maska të sajuara
për të luajtur ndonjë komedi.

Ajo nuk dëgjon mirë, ai është shurdhuar krejt,
i thotë ka qënë vërdallë nëpër botë
kurse ajo gjithë këta vite
s’ka lëvizur nga qyteti.

S’ta merr mendja sa të doja,
i gërthet ai në vesh,
sa nuk u çmenda nga dashuria,
por e bluaja përbrenda.

Njerëzit kthehen, i vështrojnë
si mezi flasin dhe si mbajnë vesh njëri tjetrin
shohin lindjen e beftë të kësaj pranvere të hershme
të pesëdhjetë pranverave më parë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s