Kalendari poetik: George Gordon Byron (1788-1824) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

George Gordon BYRON

 

Kalendari poetik: George Gordon Byron (1788-1824)

Sot, më 22 janar është data e lindjes së Xhorxh Gordon Bajron, poet dhe politikan (antar i dhomës së lordëve), ndër më të shquarit e romantizmit britanik, krahas John Keats-it e Percy Bysshe Shelley-t. Kryevepra e tij, Çajld Harold-i, ku mjaft vargje u kushtohen me admirim shqiptarëve të asaj kohe, korri një sukses të paparë. Në 231 vjetorin e lindjes së Poetit përzgjodha këtë shqipërim që jam rrekur ta bëja qysh kur isha në Spaç…por e përfundova këtu në Itali:

RREZËLLENJËSE SHKON 

I
Rrezëllenjëse, si nata shkon,
Në mot të bukur, me yje plot;
Çka më të bukur terr e dritë,
Në fytyrë ia gjen, ndër sytë
Ëmbëlsuar nga drit’e lehtë
Si dhurat’e qiellit vetë.

II
Vjen një hije a shkon një dritë,
Aspak s’ja cënon bukurinë
Gërshet i zi njësoj dallgëzon,
Njësoj fytyr’e ëmbël ndriçon;
Ku është mendja më e kthjellët
Dhe na tregon ku e ka strehën.

III
Ajo fytyrë, ai ballë,
Më shumë flasin se sa fjalët,
Dhe buzëqeshja që i shkëlqen,
Ditë shkuar në paqe rrëfen,
Shpirt që vetëm paqen kërkon,
Zemër që dlirësisht dashuron!

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s