GJITHËÇKAJA / Poezi nga Irina Hysi

Poezi nga Irina Hysi
 
 
GJITHËÇKAJA
 
Ndonjëherë ju shkruaj enigmatisht
E ëndërruara në gjumë e aromës tënde.
Fshehet në heshtje, në venat e lëkurës ripërtëri.
Si, çfarë substance shpërbërëse lind njeriu prej mitre, çfarë ndodh prapa Perëndisë?
Ku vallë shkuan trupat njerëzorë të të kaluarës?
Pafolur hedh farat në heshtje, ah e quajnë zgjuarsi.
Kurrë s’mora vesh kush qe më i zgjuari i kësaj bote?
I ndërtuari i pikës!…
Që afër meje rri dhe prapë ju largova…
Kuptohet në këtë pikë s’ishe i pastër, qëllimisht…
I privuar prej thelbi dola vetes, banues palltos gri.
Tani e gjitha jam atje larg interesi dhe afër, ai rri…
A je i imi o Njëri?
As nuk jam ai që kam qenë më parë?
Ja pse një trupi të pavdekshëm fala shpirtin!
Kurse ti ma rrëmbeve, le pas dore në tërbim…
Mos kujto se nuk mund ta shoh e kuptoj absurdin.
Dhe ç’ishe e ç’je tani, ti krijimi braktisur i Adamit?
Ta shoh mashështinë zbukuruar ngjyrosur, vijëzuar, trugjigand!
Dhe formën e gjërave më poshtë mali ku rri, real’!
Çështë e vërteta mi zbute shqisat e mi!
Lagështuar prej loti kur zënë ta dëgjoi, shpërtheu.
Kurse vajza si ajri ndaloi pranë një shtylle si qëmoti…
Një dritë e fuqishme aty përsosmërinë si në picture.
E padukshme nga i Zoti, thjesht pa grilat e ulur
Ndaloi duke parë e lutur drejtorin, burgut të trupit
Nënshtruar dimesioni shiu papritur RAʺ si thesar.
 
Ah mrekulli që sonte zbrite si prej oxhaku, frymove zjarr natën, agimit borëzove, e bardhë, e pastër,
e gëzuar, ah ti e mira ime, dashuri kulluar.
Kalorësi im i brendshëm ngjit hapa të vegjël mali.
E mbi qiejt përveç gjithçkaje ndriçove shpirtin!
 
@IRINA HYSI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s