Kalendari poetik: Robert Burns (1759-1796) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Kalendari poetik: Robert Burns (1759-1796)

Si sot, 260 vite më parë, u lind poeti i madh lirik skocez Robert Burns. Nderohet si poet kombtar në Skoci, sepse shkroi në gjuhën e popullit skocez, madje dhe në anglisht kur shkroi, ndjehej mirë e folmja skoceze, e pranueshme edhe jashtë Skocisë. Njihet si filluesi i udhës së romantizmit në Britani. Është më i njohuri ndër poetët që shkroi në atë gjuhë. Gjithashtu mblodhi dhe këngët folklorike skoceze. Në vitin 2009 në votimin që organizoi stacioni televiziv STV u zgjodh si “The Greatest Scot of all time”. Në këtë përvjetor sjell një poezi mjaft të njohur prej tij “A red, red rose”:

SI TRËNDAFIL I KUQ

E shtrenjta ime, skuq si trëndafil
Që çel në qershor sërish;
Dhe m’e bukur se një melodi
Kënduar ëmbëlsisht.

Kaq e bukur, e adhuruar,
M’i more mendtë fare;
Dhe gjithë jetën do të të dua,
Gjersa detet të thahen.

Sa detet të thahen, e dashur
Gjersa dhe gur mos mbettë;
Përgjithnjë të dua e dashur,
Gjersa të ketë jetë.

Mbetsh me shëndet, e vetmja dashuri!
Mbetsh me shëndet të them!
Po shkoj, por do të kthehem përsëri,
Sado shumë larg të jem.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s