Kalendri poetik: Vladimir Solovjov (1853-1900) / Përgatit materialin Maksim Rakipaj

Vladimir Sollovjov

Kalendri poetik: Vladimir Solovjov (1853-1900)

U lind në Moskë, më 28 janar 1853 Vladimir Sergejevich Solovjov, filozof rus, poet, teolog dhe kritik letrar. Pati rol të rëndësishëm në zhvillimin e poezisë dhe filozofisë ruse në fund të shek. XIX. I ati qe historian, nëna polake nga familje intelektuale. Ja njëra nga poezitë që kam prej tij:

ERA NGA PERËNDIMI 
(ВЕТЕР С ЗАПАДНОЙ СТРАНЫ)

Era që nga perëndimi vjen
Veç lotë sjell e shpërndan;
Pishat dridhen, pylli ngashëren,
Qielli fillon e qan.

Nga vend i të vdekurve mbrrin
Kjo kuje që dëgjojmë.
E dëgjon zemra dhe ngrin.
Lotët kullojnë, kullojnë.

Era e perëndimit rresht.
Qielli nis e buzëqesh.
Por zemra ende s’e ndjen
Nga vend i vdekjes ende s’vjen.

 

© shqipëroi nga rusishtja Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s