Kalendari poetik: Paul Johann Ludwig von Heyse (1830-1914) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Kalendari poetik: Paul Johann Ludwig von Heyse (1830-1914)

Shkrimtar, poet, dramaturg dhe përkthyes gjerman, sot më 15 mars është data e lindjes së tij. Pasi studioi në Berlin dhe Bonn gjuhët klasike, kaloi disa kohë në Itali (Napoli, Roma, Venecia). Më pas përktheu nga italishtja mes të tjerash poezi nga Foscolo, Leopardi dhe Manzoni. Poliglot, përktheu edhe nga spanjishtja dhe nga anglishtja (Shekspirin). Cilësia e lartë dhe shumëllojshmëria e veprës së tij, bënë që në vitin 1910 t’i jepej çmimi Nobel për letërsi. Ja një poezi nga von Heyse:

KUJTESË (Mahnung

Me zjarr të puthësh dhe pa drojtje,
Çdo puthje, të fundit mendoje!
Çdo puthje m’e nxehtë se zjarri,
Se nuk vonon, na pret veç varri!

Se shpirtrat bashkë fërgëllojnë,
Dhe kohën fare e harrojnë!
Gjersa nuk je ndarë nga jeta,
Përse të kesh frikë nga vdekja?

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s