Kalendari poetik: Konstantin Dmitrieviç Balmont (1867-1942) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Konstantin Balmont

Kalendari poetik: Konstantin Dmitrieviç Balmont (1867-1942)
Константин Дмитриевич Бальмонт

Sot, më 15 qershor është data e lindjes së poetit dhe përkthyesit të shquar rus. Për kritikën letrare mbahet nga përfaqësuesit më të shquar të simbolizmit dhe dekadentizmit rus. Lindur në një familje fisnike, nuk i mungonin mundësitë për të shëtitur nëpër botë, Egjipt, Indonezi, Meksikë, Peru etj. Revolucionin e shkurtit 1905 e priti me simpati. Kurse revolucioni bolshevik i 1917-ës, e tmerroi. U largua nga vendi dhe jetoi në Paris deri në fund të jetës. Njihet jo vetëm si poet, por edhe si përkthyes. Solli në gjuhën ruse kolosë të poezisë botërore si p.sh., Percy Bysshe Shelley, Edgar Allan Poe, Paul Verlaine dhe Charles Baudelaire. Në datën e lindjes së tij sjell për ju këtë shqipërim:

LOZONJARES QË LUAN ME DASHURINË
(Играющей в игры любовные)

Janë ca puthje si ëndrra, të lira,
Të tjera dalldisin e lumturojnë.
Ka dhe puthje si dëbora, të ngrira.
Ama ka dhe puthje që poshtërojnë.

Puthje që jepet pa pikë dëshire,
Oh, jepet dhe për hakmarrje një puthje!
Që për çudi vjen erë djegësire,
Përzjerë me ngazëllim dhe përbuzje!

Mbathja, duke u dridhur nga mëria,
Ëndrrat e mia s’kanë mas’e cak.
Oh, mua më jep fuqi dashuria,
Paturpësia më bën më idhnak!

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Shtëpia Botuese “ADA’ publikon organin e vet periodik, Revistën “Obelisk- Nr, 218” / Botues: Roland Lushi

Shtëpia Botuese “ADA’ publikon organin e vet periodik, Revistën “Obelisk- Nr, 218” Obelisk 218 Organ i Shtëpisë Botuese”ADA” http://www.botimetada.com Periodike letraro-artistike Viti XI-të i botimit – Nr.218 Qershor 2019 Del në datë 15 të çdo muaji. Rregjistruar në ISSN International … Continue reading

Poem by Bam Dev Sharma

Poem by Bam Dev Sharma   TOSSING DRIBBLING REVERIES During the morning tides The wily plants look intoxicated Surcharged with warmth Of balmy rays Trawling over tall hills To tenderly caress The slum huts Rife with turbulent tales After chilly … Continue reading