NË KUJTESË (Quhej Mohamed Shaeb) – Xhuzepe UNGARETI (1888 -1970) / Përktheu në shqip Sinan Vaka

Xhuzepe UNGARETI
(1888 – 1970)

Një ndër perlat e Xhuzepe Ungaretit. Ai lindi në një lagje të Aleksandrisë së Egjiptit në vitin 1888 dhe atje kaloi një pjesë të jetës së tij . Poezia e mëposhtme i dedikohet mikut të tij egjiptian, Mohamed Shaeb , që u vetëvar nga mjerimi dhe sentimentalisht në vuajtje për atdheun e tij. Shikoni notat e thella të trishtimit që përcjell poeti .

NË KUJTESË

Quhej
Mohamed Shaeb.

Pasardhës i emireve nomade,
Vetëvrarë,
sepse me nuk kishte
atdhe .

Dashuroi Francën
dhe përshtati emrin.
U quajt Marsel,
por nuk ishte francez
dhe nuk dinte më…harroi
të jetonte
në tendën e të parevë,
kur dëgjohej kënga e kuranit
duke gustuar kafene.

Por nuk dinte
të harronte
këngën e braktisjes së tij.

E shoqërova
bashkë me padronen e hotelit
ku jetonim në Paris,
tek numuri 5 i “ Rues Des Karmes “
e vogela rrugicë në dishezë .

Pushon në varrezat e Ivrit,
fshat që duket gjithmonë
në një ditë
panairi.

E ndoshta vetëm une
e di
që ka jetuar .

 

Përktheu në shqip Sinan Vaka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s