Kalendari poetik: Percy Bysshe Shelley (1792-1822) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Percy Bysshe Shelley

Kalendari poetik: Percy Bysshe Shelley (1792-1822)

4 gushti është data e lindjes së P.B. Shelley-t, njërit ndër më shquarit përfaqësues të romantizmit britanik, idhull i brezave të poetëve që erdhën pas tij si p.sh., Robert Browning, Alfred Tennyson, Dante Gabriel Rossetti, Algernon Swinburne dhe William Butler Yeats. Gjeti vdekjen kur lundra me të cilën udhëtonte u mbyt në gjirin e Viarexhos; deti ktheu trupin e tij në breg më 18 korrik 1822. Ja përzgjedhja ime në këtë përvjetor të Poetit:

NATËN E MIRË

Natën e mirë mos më thuaj,
Është përshëndetje që ndan;
Le të mos rrimë si të huaj,
Pastaj m’i thuaj këto fjalë.

Ç’e mirë më mbetet i vetmuar,
Kur shkon dhe më merr çdo dëshirë?
Mos qoftë e thënë, as menduar,
Rri, bëj këtu natën e mirë.

Dy zemra që rrinë sëbashku
Natën, deri në mëngjez vonë,
Më mirë s’bëhet, ndaj e dashur,
Kurrë natën e mirë s’thonë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s