Shtëpia Botuese “ADA” publikon librin me tregime “Një zë në park” të autores Vita Blloshmi Kozeli

Shtëpia Botuese “ADA” publikon librin me tregime “Një zë në park” të autores Vita Blloshmi Kozeli

Redaktor e korektor letrar: Ndue Lazri
Kopertina: Gjergj Kola, piktor, Itali
Botimi i parë, 2019
ISBN: 978-9928-296-49-8


Përgatiti për botim: Roland Lushi

©Të gjitha të drejtat i takojnë autores

Shtëpia botuese “ADA”
Adresa: Rr. Mihal Grameno Pall 32. Ap. 7
Cel: 068 22 190 16
Tiranë, gusht 2019
Shtypur në shtypshkronjën e shtëpisë botuese “ADA”

Të gjitha librat e botuar te shtëpia botuese “ADA” gjenden në Bibliotekën Kombëtare Tiranë.

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë
Kozeli (Blloshmi), Vita
Një zë në park : tregime / Vita Kozeli (Blloshmi) ;red. Ndue Lazri. – Tiranë : Ada, 2019
112 f. ; 20 cm.
ISBN 978-9928-296-49-8
1.Letërsia shqipe 2.Tregime dhe novela
821.18 -32

KËNGËTARE E DETAJIT NJERËZOR

Trokitja e saj ishte e ndrojtur. Shkruante në face book ca statuse, që nuk ishin gjëra të rëndomta e vogëlsira të kota e vanitoze, por kishin esencën e prozës së shkurtër artistike. Në ato pak rrjeshta kishte botë, kishte ravijëzim karakteresh, kishte detaje njerëzore që të ngrohnin. Dhe ishin detaje nga jeta e përditshme, që mbase secili nga ne i sheh, por nuk i kap për t’i futur në art.
Tek bisedonim një ditë në chat, i thashë pse nuk provonte që ato statuse t’i kthente në tregime. Tek e vonoi përgjigjen, m’u duk sikur nga larg ndjeva skuqjen e saj prej një autoreje të ndrojtur.
-E kam menduar, por nuk kam patur guxim,-tha pak me vonesë.
-Provoje një herë e do shikosh që do ja dalësh,-i thashë përsëri.
Pas disa ditësh, po me atë ndrojtje, që me sa duket e karakterizon gjithmonë, më dërgoi një tregim. Ishte i shkruar në mënyrë spontane, me një sinqeritet befasues. Të dukeshe sikur gjendeshe në të njëjtat situata me personazhet e saj, bisedoje me ta e shkriheshe harmonishëm në ngjarjet e jetën e tyre. Tregim i shkurtër, që lexohej me një frymë, pikërisht për atë thjeshtësi me të cilën e shkruante autorja, për ato karaktere që të duken sikur i njeh prej kohësh e të shpalosin një pjesëz apo një episod të jetës së tyre. E ti merr pjesë me ta, entuziazmohesh apo vuan bashkë me ta.
Kjo ishte Vita Blloshmi, e cila më shkruante nga ishulli i bukur i Sardenjës, ku jeton prej vitesh bashkë me familjen e saj. I thashë ta publikonte në fb tregimin e saj. Trokiti sërish me ndrojtje, por reagimi i miqve dhe i lexuesve qe i mirë, i sinqertë, inkurajues. Pas tregimit të parë erdhën të tjerë, që trokisnin më të sigurtë e më të vendosur. Disa prej tyre filluan të botoheshin edhe në portale internetike e në gazeta të ndryshme. Dhe vlerësimet nuk mungonin edhe nga miq e krijues që kishin publikuar disa libra. Kësisoj lindi libri i parë me prozë të shkurtër i autores Vita Blloshmi.
Tani, në pozicionin e një kolegu me Vitën, kam në dorë librin e saj të dytë, të cilin autorja ma ka besuar për redaktim. Më shumë se redaktim do ta konsideroja një bashkëpunim artistik midis nesh, që libri i saj i dytë të jetë jo më një trokitje e ndrojtur, por një hap më i sigurtë e më cilësor në krijimtarinë e saj.

Vita Blloshmi Kozeli

Është një tufë tregimesh të ngrohta e me aroma gati të harruara, si ajo buka e çerepit, për të cilën na merr malli. Autorja nuk rend pas temash të mëdha e të zhurmshme, as pas manierizmave moderne në të shkruar. Ajo është si një vajzuke që rend në livadhin e madh e të blertë, duke mbledhur ato lule që tërheqin vëmendjen e saj, mbase më pak të dukshme se të tjerat, por jo më pak të bukura e aromatike. Personazhet e saj janë njerëz nga më të zakonshmit, por që herë-herë shpalosin një botë të jashtëzakonshme që të çarmatos me thjeshtësinë e njëherësh madhështinë e saj. Diku të tërheq një nënë fshati, e cila shpalos aq bukur bujarinë e saj ndaj ish komshinjve që kanë vite ikur nga fshati e malli i kthen të vizitojnë shtëpinë e vjetër, tek e cila gjejnë vetëm rrënojat (dukuri e dhimbshme që vërehet gjithnjë e më shpesh në fshatrat e vendit tonë), diku një juriste e re, që përgatitet profesionalisht në heshtje, që disi nëpërkëmbet nga kolegët e saj ezuberantë, por në momentin e duhur ajo di të dalë në dukje e të befasojë me përgatitjen e saj e diku tjetër një nënë që nxjerr nga sënduku i vjetër shaminë me aromë trëndeline e ia dhuron së bijës pasi i ka treguar atë botë të tërë dashurie që përfaqësonte për të ajo shami e thjeshtë.
Tregimet e Vitës janë përgjithësisht me dy apo tre personazhe. Shumë prej tyre kanë si motiv dashurinë. Në disa është dashuria romantike, diku dashuria e parealizueshme, diku tjetër dashuria e madhe që bën të kapërcesh hapësira ndërkontinentale e diku tjetër dashuria e tradhëtuar për motive meskine. Në ndonjë tregim dashuria vetëm sa ravijëzohet pak e mbetet si kujtim i vulosur në një puthje që tretet nëpër vite e diku si një flakë që ndizet në një çast marramendjeje e pastaj shuhet nga vrasja e ndërgjegjes.
Këta janë personazhet e tregimtares Vita Blloshmi Kozeli. Lexuesi e gjen veten në shumë prej tyre, sepse ata janë njerëz të zakonshëm si ne e jo heronj romanesh. Pikërisht kjo gjë e bën prozën e shkurtër të Vita Blloshmit më të dashur, tërheqëse, të lexueshme e të këndshme. Vita di të tregojë, di të të marrë përdore e të të shpalosë copëza jete, të të shpjerë andej nga bredhin e marrin frymë personazhet e saj, e ti si lexues ndjen frymëmarrjen e jetës.
Në këto fjalë të prezantimit të librit të ri të Vita Blloshmit, titulluar “Një zë në park”, nuk jam ndalur të evidentoj vlerat e tij, sepse dëshiroj që ti, i dashur lexues, t’i zbulosh vetë, duke e shfletuar këtë libër faqe pas faqeje.
Lexim të këndshëm.

 

NDUE LAZRI
Gazetar, Bolonjë-Itali

GJERDANI QË THUR VITA…

Të njohësh prozën e Vita Blloshmit do të thotë:
-Të shijosh një rrëfim babaxhan e të sinqertë.
-Të hysh brenda në ngjarje.
-Të ndjesh emocionin njerëzor.
-Të të përshkojë humanizmi që di ta përcjellë ajo.
Tregimi i shkurtër, i çiltër, pa komplikacione të kota….Këta janë gurët e çmuar në gjerdanin që thur Vita. Dhe nuk ndihem me faj kur i them:- Ti do jesh një gjyshe e mrekullueshme, që do tregosh aq bukur, duke edukuar nipat e mbesat që do vijnë.
Urime për më shumë, Vita Blloshmi!

 


Ilir Magjistari
Shkrimtar

STIL E GJUHË ORIGJINALE

Shkrimtarja Vita Blloshmi vjen me librin e saj të dytë me tregime “Një zë në park”, duke vënë firmën e saj bindshëm në gjininë e prozës. Ajo ka krijuar tashmë emrin dhe stilin origjinal të saj
Duke qenë një njohëse e shjkëlqyer e realitetit, ajo fiton epërsinë e gjetjes së tematikave të larmishme dhe grumbullimin e materialit emocional, që e mban lexuesin kureshtar deri në fund të rrëfimit. Vita ka vizatuar në kujtesën e saj gjithë jetën shqiptare të viteve të diktaturës, ndërthurur me tranzicionin dhe jetesën në emigrim në Itali.
E gjitha kjo jetë midis dy shtetesh i ka dhënë hapësirën e domosdoshme që tregimet e saj të kenë shpirt, personazhe të dashur, të besueshëm dhe rrëfim të natyrshëm, aq sa të duket se jeton dhe je pjesë e ngjarjes.
Vita nuk harron tabanin popullor, shprehjet dhe frazeologjia e saj, gjuha e pasur, e mbajnë afër lexuesin.
Vita Blloshmi, tregim pas tregimi, libër pas libri, mbetet një tregimtare befasuese dhe e dashur për ne.

Drita Lushi
Poete, prozatore
Tiranë.

SPONTANEITET E EPILOGJE TË BEFTA

Narracion koherent, spontan, i lirshëm dhe dinamik, pa sforcime dhe pa retush; dialog i rrjedhshëm; konflikti dhe intriga mbajnë gjallë kërshërinë e lexuesit dhe e gjithë struktura e tregimeve ndërtohet me një gjuhë të mirëorganizuar, pa ngarkesa dhe tepri fjalësh,por përmes një fjalori të kuptueshëm për çdo nivel lexuesi. Vita Blloshmi nuk priret për dekoracion të frazës,por e shpreh gjithçka thjeshtësisht bukur dhe qartë, jo se e anashkalon formën, por, sipas saj, shijen estetike lexuesi duhet ta përftojë mbi të gjitha përmes mesazhit që përçon tregimi apo krejt vëllimi me tregime.
Këta elementë, shoqëruar me larminë e tematikës shoqërore, përbëjnë kuintesencën, tipologjinë identifikuese të prozatores Vita Blloshmi. Mund të hasen edhe tregime me epilog disi të beftë dhe dilematik në pamje të parë, por autorja mbase e ka bërë në mënyrë të vetëdijshme një mbyllje të tillë për ngasje dhe dritare të hapura e të lira interpretimi nga ana e lexuesit. Rrallë e tek në tregime të veçanta ka dhe cazë frymë kuteliane të rrëfenjave, në elementin e digresionit,por e padëmshme,sepse autorja shfaq origjinalitetin e saj.
Nga vëllimi i parë “Vajzat rriten” në vëllimin e dytë “Një zë në park”, Vita Blloshmi ka rritur dhe forcuar profilin e saj si krijuese e prozës së shkurtër.

Bujar Xh. Rama
poet, publicist

SHKRIRJE E LEXUESIT NË BOTËN  E PERSONAZHEVE

Është interesante si gërshetohen kujtimet e personazhit të autores Vita Blloshmi, si të marrin me vete dhe të bëjnë të ndihesh në të tjera kohëra. Mjafton të mbyllësh sytë dhe pejsazhe e ngjarje të mrekullueshme të dalin përpara, krisma pushkësh, puthje të fshehta, drithërima e mornica, që, për një çast, i përjeton sikur po ndodhin sot, tani, në këtë çast. Dhe kjo falë penës së mprehtë dhe kërkuese të shkrimtares, teknikës perfekte, magjisë së fjalës e fjalorit të ngjyrshëm.
Është kjo arsye që na krijon afërsinë me personazhet e me botën e tyre. Tashmë Vita po e afirmon gjithnjë e më tepër veten si tregimtare inteligjente dhe vazhdon të na humbasë në botën e personazheve të saj, që duket sikur dalin nga mjegulla dhe ulen brinjë më brinjë apo këmbëkryq bashkë me lexuesin, si në një marrëveshje të heshtur.
Nuk mundemi të mos i urojmë asaj dhe atyre një vazhdimësi e, pse jo, një ditë të gërshetohen edhe në një roman, pasi mendoj që pjekuria e saj artistike ka arritur nivelin e duhur.

Fatmir Gjata
Poet

SUBJEKTE E PASAZHE QË FTOJNË KINEASTËT

Përmes situatash e personazhesh, që gjithësecilit do t’i pëlqente të gjendej, të mishërohej apo ta shihte veten në to, tregimet e Vita Blloshmit të bëjnë të jetosh në çdo moshë rininë që nuk perëndon kurrë. Secili nga ne lexuesit gjen diçka nga e djeshmja apo nga e sotmja e vet. Kineastët gjejnë gati “ciak-et” e xhirimeve të nesërme.
Urime Vitës për librin e saj të ri.

Hasan Bulçari
regjisor, poet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s