Kalendari poetik: Giuseppe Gioachino Belli (1791-1863) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Giuseppe Gioachino Belli

Kalendari poetik: Giuseppe Gioachino Belli (1791-1863)

Poeti italian u lind më datën 7 shtator 1791 në Romë, ku edhe vdiq në moshën 72 vjeçare. Ka shkruar edhe në italishten standarte, por kryeveprat e tij, 2279 sonetet romaneske, i shkroi në gjuhën e popullit, në të folmen e Romës. Në ato sonete, me një gjuhë të hidhur, shpesh me humor të zi, sulmon ashpër pushtetarët, gjykatësit dhe klerikët e korruptuar. Nga frika mos cënohej karriera e birit të tij të vetëm, para se të vdiste, i la detyrë atij t’i digjte ato sonete; i biri nuk e përmbushi vullnetin e të atit dhe vite më pas, stërnipi i tij i botoi të gjitha. Sonete të zgjedhura të tij janë përkthyer në disa gjuhë, kam edhe unë disa prej tij në shqip, kuptohet, në të folmen e Tironës, qi i bje bidivi asaj të Romës. Ja përzgjedhja ime sot:

KON ME NA QIT M’SELAMET…

Kënej veni fell e mo fell po zhytet,
Pislliku modh, tërmet, anej përmytjet
E për belà marun ne gjith miljonat,
Me la ca borxhe qi pat lon Madona.

Shkatarru shkollat qi t’lu tepeleku,
Msus, prefesora pa nji gjymës leku,
Ne menjet mo t’mira jon bo për mall
Kon hik jasht shtetit me majt frymën gjall.

Poplli gamor, pagu taksa, ha bar,
Anej vjedhja, mashtrimi jon m’plan t’par,
Rrogat, pensjonet majn kaptinën var.

Hap syt gjithanej, shof ca drita nez,
Mezi notës, ka ra m’gjum ky milet,
Kurvat vallaj, d’e qesin m’selamet!

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s