WHERE POETRY IS BORN / Poem by Joanna Svensson

Poem by Joanna Svensson

 

WHERE POETRY IS BORN

I see before me
Gardens suspended
Pendulous
between heaven and earth
Gardens floating
Filled with blooming unborn thoughts
Filled with blooming unborn words
Filled with blooming unborn colors
Slowly riping
Slowly materializing
Through different kinds of colors
Through diffefent kinds of feelings

Some of them will be beautiful and sensible
Some will touch your heart and your soul
Some will get sad and sorrowful
Because they haven’t yet ripened
Some have frozen – in their own sorrows

Every thought hustles and bustles
Everyone wants to be there
But the poet decides
Which words and what thoughts
Should be chosen
To reflect the poem

If you want to be loved
And to feel real love
You have to sow
With small seeds
With the words of love
In the pendulous gardens
Between heaven and earth

But if you look back
And not look forward
Not even over the egde of what’s real
Then the poem gets dark
The poem gets heavy
The poem gets sad

And it pulls you down
Instead of lifting you up
And then you can’t see
The meaning of each life

So if anyone but me
Sees the pendulous gardens
Please – with the power of thoughts
And with encouraging words
Let the Pendulous gardens
Between heaven and earth
Be filled with unborn thoughts
Filled with unborn words
And filled with unborn poems
That slowly materializes
Through beautiful colors
And wonderful feelings!

©® Joanna Svensson

FAQE PAS FAQE / Nga: Mark Simoni

FAQE PAS FAQE

Bashkëbisedimi me shkrimtarin dhe studiuesin Gazmend Krasniqi, jo vetëm që shkoi mirë, por qe dhe një kënaqësi, mbasi biseda jonë sa ç’ishte letrare, ajo doli dhe në terrene të tjera të kulturës dhe dijes. Pikërisht këtë situatë kam sjellë në gazetë nga biseda jonë.
Shkrimtarja e afirmuar Eli Kanina, i ofron këtë radhë lexuesit, një shkrim elegant, mbushur me përjetimet (në fëmijërinë e saj), kur pati lexuar librin “Zhelani i vogël” të Xhejms Grinvudit. Autorja zbret në psikologjinë moshore të fëmijës, rrëfen gjendjet e saj të atëherëshme, përfytyrimet paralele me librin, përfshirjen e saj në subjektin e novelës, pra në një farë mënyre e “merr lexuesin përdore”, dhe e zbret në fëmijërinë e saj, e fut në labirinthet e librit edhe të ndodhive të saj të njëllojta me subjektin. E gjitha kjo nën okelion e madhe “MË KUJTOHEN. AUTORË DHE LIBRA”.
“Vathët e nënës” e ka titullin tregimi i shkrimtarit Pirro Loli, një tregim i përjetuar dhe me shumë sendiment, për të vazhduar proza me një skicë shumë fine të Alda Taçe Shpata, që përherë i ka sjellë lexuesit “puntata” shumë të bukura nga proza e saj.
Poezinë këtë radhë na e përfaqëson Vojsava Nelo, me një cikël interesant e poezi të veçanta, plot frymëzim, delikatesë të shkruari, ndjesi dhe frymëzime të hijshme.
Një nga shkrimtaret tona më të afirmuara, dhe njëkohësisht të konfirmuara si ndoshta më e botuara jonë në Itali, Irma Kurti, vjen këtë radhë në MAPO letrare, jo me një krijim të sajin, por me një sajdisje që i bën lexuesit, duke i sjell të shqiptuara dhe të përkthyera, pikërisht këtij lexuesi një nga vokacionet më të mira të poezisë italiane, Alda Merinin. Një përkthim exelent.
Veç Alda Merinit, në këtë numër gazete, ka dhe letërsi të Ernest Heminguejt, Ana Belozoroviçit, Velimir Shlebnikovit dhe Vladimir Nabokovit, letërsi mjaft interesante dhe plot kërshëri për tu lexuar.
“Poeti shtat vogël” titullohet shkrimi memuaristik i Xhahid Bushatit, i shkruar me shumë mall e dashuri, me respekt dhe dhimbje, pikërisht për bashkëqytetarin e tij, Frederik Rreshpjen, poetin e madh me shtat të imtë.
Ernest Marku me një këndvështrim krejt origjinal, me një analizë e gjykim të kthjelltë e racional, na shkruan për romanin më të ri “Margaritari i një çmendine”, të prozatorit të njohur lezhjan Salvador Gjeçi, që i ka sjellë bibliotekës së prozës së sotme vërtetë një prozë dinjitoze, të shkruar me kujdes e skrupulozitet, me vetëdijen e një prozatori të maturuar, që është koshient për vendin e tij në letërsinë e shkruar aktualisht.
Gjithashtu në rubrikën “ESE. VITRINA E LIBRIT” është dhe një ese e imja që përcjell detaje nga proza e shkurtër e autorit Luan Xhuli, këtij prozatorin që i sjell lexuesve herë pas here tregime interesante, përjetime të veçanta, të shkruara me një realizëm të admirueshëm.
Në QUARTET janë katër poete aktive në poezinë e sotme të shkruar, tek të cilat lexuesi ka parë përherë tekste të bukura, materiale të frymëzuara, poezi të këndëshme. Këto poete janë Lumturije Furtuzi, Kozeta Zavalani, Adriana Benga dhe Amijete Çollaku.
Falenderoj nga zemra të gjithë këto autorë, që sollën materiale serioze, të kuruara mirë, të shkruara bukur, për Suplementin Letrar të Gazetës MAPO të kësaj së shtune dhe të diele.
Mirënjohje dhe autorëve që kanë dërguar materiale, ku më të mirat, të shkruar me maturim, që u përshtaten rubrikave të gazetës, do të botohen në numrat në vazhdim. Patjetër ato që s’na zhgënjejnë kurrë janë lexuesit, që marrin në mirëbesim atë çfarë ne shkruajmë.

 

Nga: Mark Simoni

Джйотирая Тхакур, Индия / Инглиз тилидан Рахим Карим таржимаси

Джйотирая Тхакур, Индия JYOTIRMAYA THAKUR, India – UK https://proza.ru/2019/09/20/1589?fbclid=IwAR2GggzSeGOEO2u7DhgqzkMA6oM6FyttnhikXJbLFPvMVgMdYz3XelYP3w8 Джйотирмая Тхакур – индийская двуязычная поэтесса и писательница. Она – отставной вице-директор Международной школы. Является творческим автором на форуме «Поэтический выбор» и независимым автором, администратором двенадцати национальных и международных поэтических форумов. … Continue reading

Poems by Aroop Mitra

Poems by Aroop Mitra   FRAMES UNLATCHED I discern bewildered fading hills glittering metropolis awol in memory acquaintances who smoked or smirked in their tawdry boroughs of sly skills polished to pebbles , intangible while clouds marshal in surly ranks … Continue reading