Kalendari poetik: Olindo Guerrini (1845-1916) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Olindo Guerrini

Kalendari poetik: Olindo Guerrini (1845-1916)

U lind në Forlì, më 4 tetor 1845 Olindo Guerrini, poet, shkrimtar dhe studiues i letërsisë italiane. Përdori shumë pseudonime për të firmosur veprat e tij, më i njohuri ndër ta Lorenzo Stecchetti. U njoha me poezinë e tij në vitin 1981, në Spaç (!) kur prunë një grup të dënuarish nga burgu i Burrelit (atje lejoheshin librat në gjuhë të huaj), dhe poezinë e tij “Quando Cadran Le Foglie” rrallë kush mbeti pa e përkthyer, edhe pa njohur metrikën, pa njohur mirë italishten…Ja një poezi nga O. Guerrini:

SHPRESA, PERËNDI E FUNDME

I thashë zemrës: -Ç’ke moj zemër, ç’të ka gjetur?
Ç’është ky vajtim, çfarë ke pësuar?
Dhe m’u përgjigj: -Dashuria, ka vdekur!

E pyeta përsëri zemrën e shkretë:
-Kur ajo ka vdekur, ç’ka për të shpresuar?
Më tha: -Kush nuk ka shpresë, ai vdes vërtet.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s