Kalendari poetik: Nadia Campana (1954-1985) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Nadia Campana

Kalendari poetik: Nadia Campana (1954-1985)

Poete, eseiste dhe përkthyese italiane, u lind në Çezena 65 vite më parë. Përktheu poezitë e Emily Dickinson dhe rreth 50 poezi që u mblodhën dhe u botuan pas vetvrasjes së saj në Milano më 6 qershor 1985. Në poezinë e saj ndjehet ndikimi i poezisë femërore amerikane, jo vetëm i Emily Dickinson, të cilën e solli në italisht, por edhe i poeteve të tjera, si p.sh., Sylvia Plath e Anne Sexton. Ja një poezi nga poetja fatkeqe italiane:

NGA MAJA E MALIT

Vështrojmë nga maja e malit
qetësimin që sapo u lind
ti numuron çdo grimë
në krahërorin tim
dhe zemrat rrokin në çast
kohën e tyre: një dashuri
është rikthyer dhe kuptohet
kur fillon melodinë e saj.
Tani duhet të më kundrosh
për atë gjerdan plot me po
mbi trupin tim që hap
rrugën e sheshtë
dhe thellësitë e natës
mbushur me grimca etjeje.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s