Kalendari poetik: Alaìde Foppa (1914-1980) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Alaíde Foppa

Kalendari poetik: Alaìde Foppa (1914-1980)

Poete, pedagoge, kritike arti dhe përkthyese; u lind më 3 dhjetor 1914 në Barcelonë. Nëna e saj qe pianiste me prejardhje nga Guatemala, babai italo-argjentinas dhe ishte diplomat i karrierës. Në vitin 1940 mori shtetësinë në Guatemalë dhe u martua atje, por nuk shkoi gjatë dhe çifti i ri mërgoi në Meksikë, pas ndryshimeve politike. Pas vdekjes së bashkëshortit, nè vitin 1980, shkoi nga Meksika në Guatemalë, të rinovonte pasaportën dhe të takonte nënën. Pas datës 19 dhjetor 1980 s’pati asnjë lajm prej saj; u zhduk si mijra të tjerë “desaparecidos” te regjimeve totalitare qofshin fashiste a komuniste, në Amerikën Latine. Ja një poezi prej saj:

ZEMRA

Thonë se ka përmasat
e grushtit tim mbyllur.
Me një fjalë, e vogël,
por mjafton
të verë në punë
gjithçka.

Nuk përton
dhe punon mirë
anipse një pushim do t’i pëlqente
se është e burgosur
dhe me durim pret
t’ia mbathë.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s