Kalendari poetik: Shuntarō Tanikawa 1931 / Përgatiti materilain Maksim Rakipaj

Shuntarō Tanikawa

Kalendari poetik: Shuntarō Tanikawa 1931

Sot, më 15 dhjetor, mbush 88 vjeç poeti dhe përkthyesi japonez Shuntarō Tanikawa; poeti japonez bashkëkohës që lexohet e vlerësohet më shumë në Japoni dhe në botë. Ka qënë shpesh njëri nga kandidatët e mundshëm për çmimin Nobel. Ka shkruar mbi 60 përmbledhje poetike. Ja shqipërimi që përzgjodha prej tij:

PUTHJA

Zhduket bota, sa mbyllim sytë,
vetëm peshë e ëmbëlsisë më siguron pafundsinë.

Heshtja në natë të qetë shndërrohet,
si një premtim na mbështjell
dhe gjë të çuditshme s’ka,
mos qoftë e ëmbla largësi
që na le vetëm, rastësisht.

Bashkë kërkojmë
mënyrën më të sigurtë të vështrojmë a të flasim
dhe kur vetveten humbasim
e zbulojmë.

Veten pyes, se çka rrekesh të sigurosh
ëmbëlsi që nga udhëtim i largët kthehesh.
Fjalë të humbura në qetësi të përgjuar,
merr frymë lehtë tani.

Në të vërtetë, ishe, je, vetë ti jeta ime…
E megjithatë këto fjalë të ndëshkueshme janë
në këtë çast kur bota nga ëmbëlsia përmbytet
dhe unë që të mund ta jetoj në të zhytem.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s