ELIKSIRI I DASHURISË (Novela të zgjedhura) / Përktheu nga orgjinali: Aristidh Ristani

ELIKSIRI I DASHURISË (Novela të zgjedhura)

Ky vëllim përmban nga një novelë të secilit prej nëntë shkrimtarëve më të mëdhenj francezë të shekullit të 19-të.
Honore dë Balzak: “El Verdugo” (“Xhelati”) – Dramë sa e dhimbshme aq edhe llahtarisëse e një periudhe lufte gjakatare.
Alfons Dodé: “Shapaten luanë­vrasësi” – Aven­turë e këndshme prej mburraveci, përshkruar në stilin e lezetshëm e plot humor të epokës artistike Bidermajer.
Gystav Flober: “Legjenda e Shën Zhyljen Mikpritësit” – Le­gjendë e rrëfyer në një stil të lartë e rrëqethës për fajin dhe për shlyerjen e mëkatit.
Anatol Frans: “Çështja e Krenkëbilit” – Histori e përshkruar në mënyrë spontane, por thellësisht tronditëse, e një skandali juridik.
Gi dë Mopasan: “Zonjusha Perlë” – Një pjesë kronike familjare, ku ngërthehet një tragjedi e kamufluar me shumë kujdes.
Prosper Merimé: “Mateo Falkone” – Sagë për krenarinë e pamëshirshme të një thjeshtësie fisnike.
Stendal: “Eliksiri i dashurisë” – Aventurë dashurore melo­dramatike.
Alfred dë Vinji: “Dialogu i panjohur” – Një miniaturë historike tërë shkëlqim e dritë.
Emil Zola: “Një banjë” – Romancë tejet interesante e plot hijeshi, përshkruar në një stil elegant e qesëndisës.
Secila prej këtyre novelave ka, si në përmbajtje ashtu dhe në aspekt­in artistik, cilësi nga më të spikaturat.

 

Përktheu nga orgjinali: Aristidh Ristani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s