NDONJË JETON KËSHTU…I MBROJTUR – Anaïs Nin (1901-1977) / Përktheu në shqip Maksim Rakipaj

Anaïs Nin (1901-1977)

 

NDONJË JETON KËSHTU…I MBROJTUR

Ndokush kështu jeton, i mbrojtur, në një botë të brishtë dhe kujton
se vërtet jeton.
Pastaj lexon ndonjë libër, psh., ‘Dashnori i Lady Chatterley’, ose…
ose bën një udhëtim…
dhe zbulon se deri tani nuk ka jetuar, në gjumë letargjik ka qënë.

Shenjat e letargjisë janë të lehta për t’u dalluar:
e para – shqetësim i vazhdueshëm,
e dyta (kur letargjia bëhet e rrezikshme
çon deri në vdekje) – mungesa e kënaqësisë.
Kjo është e tëra.
Duket si sëmundje e lehtë, e padëmshme.
Monotoni, mërzi, vdekje.
Miliona njerëz bëjnë këtë jetë,
ose vdesin kështu, pa e ditur.
Punojnë nëpër zyra. Ngasin makinën. Dalin në piknik
me familjen. Rritin fëmijë.
Pastaj ndërhyn mjekimi “i rastësishëm”, dikush, ose një libër,
një këngë, që i zgjon prej letargjisë,
prej vdekjes i shpëton.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s