Giovanni Fronte (Itali)

Giovanni Fronte

 

Poezi nga Giovanni Fronte

 

Shkumë e bardhë

Më thuaj shkumë e bardhë
çfarë bëjnë pulëbardhat
mbi kreshtën e valëve.

Thërrasin marinarët
të zhdukur nëpër stuhi.

Më thuaj shkumë e bardhë
çfarë bëjnë stuhitë
kur qielli është i qartë.

Thërrasin marinarët
me zërin e pulëbardhave.

Dhe më thuaj përsëri
ti shkumë e bardhë
çfarë bëjnë marinarët
në netët me stuhi?

Nënat e largëta
i thërrasin yje.

Shkumë e bardhë
kush je ?

Një nënë e largët.

 

Schiuma Bianca

Dimmi schiuma bianca
che fanno i gabbiani
sulla cresta delle onde.

Chiamano i marinai
periti nelle tempeste.

Dimmi schiuma bianca
che fanno le tempeste
quando il cielo è sereno.

Chiamano i marinai
con la voce dei gabbiani.

E dimmi ancora
schiuma bianca
che fanno i marinai
nelle notti di tempeste.

Chiamano stelle
le madri lontane.

Schiuma bianca
chi sei?

Una madre lontana.

 

Pritje

Me trenin e orës 12 e zero katër
nuk erdhi.

Me trenin e 14 e pesë-s
nuk erdhi.

Nga treni i 16 e 23′
nuk zbriti askush.

Me trenin e ores 18 e diçka
e pres akoma.

Në trenin e mbrëmjes
të gjithë ishin Ajo e nuk ishin.

Treni i natës
kaloi duke fërshëllyer.

Për te gjithë trenat
është një sy vigjilent
dhe një derë e hapur:
ta dish.

 

Attesa

Col treno delle 12 e zero quattro
non è arrivata

Col treno delle 14 e cinque
non è arrivata.

Dal treno delle 16 e 23
non è sceso nessuno.

Col treno delle 18 e qualcosa
l’aspetto ancora.

Nel treno della sera
tutti erano Lei e non lo erano.

Il treno della notte
è passato fischiando.

Per tutti i treni
ce un occhio vigile
e una porta aperta:
sappilo!

 

Përktheu nga italishtja në gjuhën shqipe Juljana Mehmeti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: