Poezi nga Mihal Gjergji

Poezi nga Mihal Gjergji   KUR VDES FJALA Kur fitojmë-vdesim Jeta, si njerka; bën të ngrihesh dhe t’a fut me pëllëmbë Kur humbasim-jetojmë Dhe heshtim, me dhimbjen ndër dhëmbë! Ecim mes gjarprinjve, dhe pyesim veten; vallë, a do bëhemi mirë? … Continue reading

Kalendari poetik: Anna Kamieńska (1920-1986) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Kalendari poetik: Anna Kamieńska 1920-1986

U lind më 12 prill A. Kamieńska, poete polake, shkrimtare, përkthyese dhe kritike letrare. Edhe bashkëshorti i saj, Jan Śpiewak, qe poet i njohur. Ka shkruar 15 përmbledhje poetike dhe libra për të rij dhe fëmijë. Me rastin e një qint vjetorit të lindjes, ju sjell këtë poezi nga poetja polake:

LUTJE

Shkëlqimin e humbur fali gjithçkaje Zot
madhështinë e zakonshme jepi detit
mbuloji pyjet sërish me ngjyra plot
hiqna hirin nga sytë
dhe hidhësinë nga gjuhët
bëj të bjerë ujë i kulluar e me lotët u përzjeftë
leri të vdekurit tanë mes gjelbërimit të flenë
dënimi ynë mbërthyer pas kohës mos mbettë
dhe dashuria zemrën e të gjallëve lulëzoftë.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Poems by Nancy Ndeke

Poems by Nancy Ndeke   *** Back of beyond, nights un-rattled, Blind Faith hugging hope, Rolling calendars, bickering tongues, Another count of a falling soul, Results assaulting senses, rheumy eyes gaze, Return to sender dreams that won’t wake up, Riches … Continue reading

Strade trasparenti (ПРОВИДНИ ПАТЕКИ – ПРОВИДНЕ СТА) – ЈУЛЈАНА МЕХМЕТИ / Превод од италијански на македонски и српски јазик, Билјана З.Билјановска

ЈУЛЈАНА МЕХМЕТИ     Strade trasparenti La luce infranta in un grigio evanescente che tutto nasconde, mescola i tempi dello spazio sommerso dal mistero… Entrata sensoriale dell’essere in occhi sconosciuti che svelano immagini e parvenze di un esistenza comune vissuta … Continue reading

Andando – Luigi Pirandello / Voce di Phil Sine Die

Andando – Luigi Pirandello

Voce di Phil Sine Die

 

ANDANDO
 
A ciò che addietro nell ‘andar ti lasci
non badi ancora, poi che ti concede
di guardar oltre il tempo e innanzi fasci
di speranze t ‘accende, a cui tu miri.
Vai, cosí rischiarato, ove d ‘un sogno
la tentatrice immagine t ‘attiri
o lo sprone ti spinga d ‘un bisogno,
e non ti senti la catena al piede.
 
Nulla intanto hai davanti: un ‘ombra vana,
un inganno mutevole, una meta
che quanto piú t ‘accosti, s ‘allontana.
Ma non ancor per te scoccata è l ‘ora
di volgerti a guardar dietro, nel breve
cammin percorso, e innanzi si colora
l ‘avvenir tanto piú quanto piú lieve
è il passato che ancor non t’inquïeta.
 
Pur verrà giorno che ti sentirai
cosi forte chiamar dietro le spalle
donde non puoi far piú ritorno mai,
che per te diverrà fievole, muto
ciò che innanzi t ‘invita, e da te stesso
a guardar ti porrai quanto hai perduto.
Le rose che ti risero da presso
e non curasti, ecco or lontane e gialle.
 
E con le terga ormai verso il futuro
e gli occhi assorti nel cammin percorso
andrai, men lieto quanto piú sicuro,
riallacciando ognor piú da lontano
le fila che correndo avrai lasciate
sospese, fino a che non apra il piano
d ‘improvviso una fossa alle gravate
membra, e insieme al rimpianto od al rimorso.
 
L. Pirandello

PORTRETI I NJË ESEISTI (Refleksion rreth librit “Udhëtime eseistike” të autorit Fatmir Minguli) / Nga: Vangjush Ziko

PORTRETI I NJË ESEISTI (Refleksion rreth librit “Udhëtime eseistike” të autorit Fatmir Minguli) Gjinia e esesë është një ndër zhanret më të rinj letrarë në letërsinë tonë. Në fjalorin enciplodik gjeta këtë përcaktim për të: “Zhanër i gazetarisë thellësisht i … Continue reading