Poezi nga VASILKA HAXHIPAPA (ΒΑΣΙΛΚΑ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ) / Përktheu në shqip Petro ÇERKEZI

Poezi nga VASILKA HAXHIPAPA (ΒΑΣΙΛΚΑ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ)

 

LUTJA E NJË NJERIU TË PAFE

Do të doja të kisha një Zot
personal të gjendet pranë meje
të më fshijë lotët.
Të më vejë në gjumë me një përrallë
të galaktikës së tij të pafundme
të së ardhmes – që ta shëtis
me fëmijët e mi
dhe me fëmijët e fëmijëve.
Sallë lamtumire
Mos egzistojë askund
Po, do të më pëlqente shumë të kisha një të tillë
Zot të mëshirshëm.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΝΟΣ ΑΘΕΟΥ

Θα ήθελα να έχω έναν Θεό
προσωπικό να κάθεται πλάι μου
να μου σκουπίζει τα δάκρυα.
.
Να με κοιμίζει με το παραμύθι
του απείρου γαλαξία του
μέλλοντος – που να τον
περπατώ με τα παιδιά μου
αντάμα και με τα παιδιά τους.
.
Αίθουσα αποχαιρετισμού να μην
υπάρχει πουθενά
.
Ναι, θα ήθελα πολύ να έχω έναν
τέτοιο
Θεό σπλαχνικό.

 

Engjëj të Bardhë

Këto ditë të skëterrshme,
kur secili kapet
me thonj e dhëmbë
në ekzistencën e tij të veçantë,
në salla të bardha
flatrojnë
të jetës engjëjt e bardhë.
Me maska modeste
Me forma blu,
ndonjë herë dhe pa to,
tejkalojnë
lidhjen tonë të frikësuar tek Ego-ja.
Natë dhe ditë
ata mbajnë ngushëllimin në duar-
për ata që na lenë lamtumirën
dhe për ata që mbeten.

 

Λευκοί Άγγελοι

Αυτές τις σκοτεινές μέρες,
όταν ο καθένας προσκολλάται
με νύχια και με δόντια
στην ύπαρξή του τη μοναδική,
σε αίθουσες λευκές
πετάνε
της ζωής οι άγγελοι λευκοί.
Με μάσκες ταπεινές
μπλε ρόμπες,
κάποτε και χωρίς αυτές,
υπερεβαίνουν
τη φοβισμένη μας προσκόλληση στο Εγώ.
Νύχτες και μέρες
κρατάνε την παρηγοριά στα χέρια τους-
αυτών που αναχωρούν
κι αυτών που μένουν.

 

Ndërsa

Ndërsa marr mëngjesin
mijëra njerëz infektohen
Ndërsa pi kafen
Mijëra njerëz vdesin
Ndërsa flas në telefon
mijëra njerëz presin radhën spitaleve
Ndërsa shoh nga dritarja
mijëra njerëz bien përmbys
për të marrë frymë.
Ndërsa marr frymë
mijëra të tjerë ndjejnë asfiksim.
Ndërsa marr ilaçet
mijëra njerëz
lënë frymën e fundit.

 

ΚΑΘΩΣ

Καθώς παίρνω το πρόγευμα
χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται
Καθώς πίνω τον καφέ μου
Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν
Καθώς μιλώ στο τηλέφωνο
χιλιάδες άνθρωποι στις ουρές των νοσοκομείων
Καθώς κοιτάω από το παράθυρο
χιλιάδες άνθρωποι ξαπλώνουν μπρούμυτα
για ν’ αναπνεύσουν.
Καθώς αναπνέω
χιλιάδες άλλοι δυσκολεύονται.
Καθώς πίνω τα φάρμακά μου
χιλιάδες άνθρωποι
αφήνουν την τελευταία τους πνοή.

 

Përktheu në shqip PETRO ÇERKEZI
Μετάφρασε: ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΕΡΚΕΖΗΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s