Përqafohem mungesave të tua (Mi abbraccio alle tue assenze) – Mario Benedetti / Solli në shqip Juljana Mehmeti

Poezi nga Mario Benedetti

 

Përqafohem mungesave të tua

Kam një vetmi
kaq të mbushur
plot me nostalgji
dhe pamjesh të tua
ndarjesh të kaluara
ose puthjesh të mirëseardhura
në mundësinë e parë
dhe në rastin e fundit.
Kam një vetmi
kaq të mbushur
që mund ta organizoj,
sikur të ishte një proçesion
ngjyrash,
përmasash
dhe premtime shekujsh,
prekjesh
dhe aromash,
pa hezituar
unë përqafohem mungesave të tua,
që vijnë dhe më ndihmojnë
me fytyrën time prej teje.
Jam plot hije
netësh dhe dëshirash
me shumë të qeshura dhe disa
keqkuptime,
të ftuarit e mi nxitojnë
vijnë si ëndrra
me mëritë e tyre
mungesë dlirësie.
Vendosa një fshesë
prapa derës,
sepse dua të jem vetëm
me fytyrën time prej teje,
por imazhi yt
shikon diku tjetër
me sytë e dashur
që nuk më duan më,
si ushqimi
që kërkon uritjen,
ata shohin e shohin
duke fikur ditën time
muret ikin
nata qëndron
nostalgjia largohet
nuk mbetet më asgjë
fytyra ime prej teje
tani mbyll sytë
dhe është një vetmi
kaq e shkretë.

 

Mi abbraccio alle tue assenze

Ho una solitudine
così affollata
così piena di nostalgie
e di volti di te
di congedi passati
baci benvenuti
alla prima occasione
e in ultimo termine
ho una solitudine
così affollata
che posso organizzarla
come fosse un corteo
per colori
misure
e promesse
per epoche
per tatto
e per sapore
senza esitare
mi abbraccio alle tue assenze
che vengono e mi assistono
col mio volto di te
sono pieno di ombre
di notti e desideri
di molte risa e qualche
disappunto
i miei ospiti accorrono
giungono come sogni
con i loro rancori
l’assenza di purezza
io metto una scopa
dietro la porta
perché voglio stare solo
col mio volto di te
ma il volto di te
guarda da un’altra parte
con gli amorosi occhi
che non m’amano più
come viveri
che cercano la fame
guardano e guardano
e spengono il mio giorno
i muri se ne vanno
resta la notte
la nostalgia va via
non resta nulla
il mio volto di te
ormai chiude gli occhi
ed è una solitudine
tanto desolata.

Mario Benedetti

 

Solli në shqip Juljana Mehmeti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s