Kalendari poetik: Julio Cortázar (1914-1984) / Përgatiti materiali Maksim Rakipaj

Julio Cortázar

Kalendari poetik: Julio Cortázar (1914-1984)

Shkrimtar, poet, kritik dhe dramaturg argjentinas, u lind më 26 gusht 1914 në Belgjikë (i ati qe diplomat); lexonte shumë qysh i vogël, madje dhe autorë si Edgar Allan Poe, të cilin e përktheu në spanjisht nga fillimi i viteve ’50. U mor edhe me studimin e trombës dhe saksofonit duke qënë i dhënë pas muzikës xhaz. Jetën e vet mes Francës e Argjentinës e përshkroi në kryeveprën e llojit antiroman “Rauyela – loja e botës”. Argjentinasi tjetër i shquar Jorge Luis Borges e vlerësonte shumë këtë shkrimtar, duke krahasuar me Poe-n dhe Çehovin. Cortázar ndrroi jetë në Paris më 12 shkurt 1984 dhe u varros në Montparnasse. Ja një prej poezive që kam nga ky poet:

ÇKA MË PËLQEN…

Çka më pëlqen nga trupi yt është seksi.
Çka më pëlqen nga seksi yt është goja.
Çka më pëlqen nga goja jote është gjuha.
Çka më pëlqen nga gjuha jote është fjala.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s