Poezi nga Gentjan Hasanas

 
Poezi nga Gentjan Hasanas
 
 
 
TETOR
 
Hëna plot 15, e 60 yje
Unë s’mund të jem më i qetë.
 
Në fundin e këtij trotuari bronxi
duhet të shfaqet ajo.
 
Në; 12 pemë e 45 gjethe
fiks, orën e premtuar!
 
 
***
 
Ai,
i dërgonte pika-gram në xham.
Ajo,
shënimet e vjeshtës, ia linte mbi trotuar.
 
Ditëve të verdha të tetorit,
mes pemëtores,
i pashë vetë me sytë e mi.
Ftonjtë e gjinjëve,
ia mbulonte me flokët e lagur.
Kopsat, si gjethe zbërtheheshin një e nga një.
 
Ajo,
diçka i thoshte nëpër buzë.
Ai,
e puthte sërish e sërish.
 
S’më kish folur kurrë
për këtë tradhëti.
Megjithëse është e martuar, ka një vajzë,
kish bërë më shumë se njëherë
me shiun dashuri.
 
 
***
 
Hëna s’është më drapër,
kallinjtë tanë
i hëngrën harabelat e marrëzisë.
 
E sheh?
Rojtari i hyjnive
ka bërë sopatë hënën.
 
Se atje poshtë
djajtë ushqehen, copa-copa
mishin tënd, mishin tim.
 
 
 
NJË DITË
 
Në të 80-at, mësova se ti jeton.
Kështu, prej këtij gëzimi
pleqëria rrotullohej gurë zari mbi tavëll.
Llumi i kafes
binte të flinte në shtratin e vet,
por unë s’jam i qetë.
 
74, fillova te udhëtoj me taksi
64, gjysmën e rrugës më këmbë
54, m’u kujtua biçikleta,
44, vizatoja hëna të plota,
mësova lagjen dhe banesën ku ti jeton.
 
Duhet të mos bëj shumë zhurmë
24, të prish martesën time
pa mbërritur sazet dhe dasmorët.
 
I qetë, kam për të trokitur në derën tënde,
udhëtari, ruan në trastën e vet, një copëz jete
Ne, mund të jetojmë të lumtur!
Të bëjmë dashuri dhe sex
deri sa të bëhemi nga 14 vjeç.
 
Pastaj, unë do iki të bëj 8-vjeçaren
në fshatin ku kam lerë.
(ti ndoshta në Korçë)
Do gjej dhe mësuesen time të parë.
Për Vitin e Ri,
do ngjisim pambuk pas xhamave dhe bredh jeshil.
Po ti?
 
Nëna, m’i heq këpucët dhe çorapet,
më ngjit kërthizën dhe pushoj së qari.
 
Do duhemi
edhe kur të jemi fare të vegjël?!
Sa një pëllëmbë,
Sa një bërthamë kumbulle,
Sa një kokërr gruri,
Sa një grimcë e padukshme,
Mbaj mend, shumë duheshim edhe kur s’ishim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s