Kalendari poetik: Endre Ady de Diósad (1877-1919) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Endre Ady de Diósad
 
 
Kalendari poetik: Endre Ady de Diósad (1877-1919)
 
Poet i njohur dhe gazetar hungarez, u lind më 22 nëntor 1877 në një familje aristokrate. Nën ndikimin e simbolistëve francezë dha ndihmesën e tij që kultura hungareze të hapej ndaj asaj evropiane dhe të modernizohej; një shqipërim nga poezia e Endre Ady-t në përvjetorin e lindjes së tij:
 
 
THUAJ NJË FJALË…
 
Shtangur, në këmbë harruar,
jemi buzë një gremine,
pas njëri tjetrit shtërnguar;
as lot, fjalë, as ankime:
mund të biem për një qime.
Si lidhje mishi dhe gjaku
buzët tona na ruajnë,
të nxira, na mbajnë sëbashku.
Dhe puthmë, mos kemi fjalë,
se po fole, të dy ramë.
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s