KOHË E PALËVIZËSHME (ΑΣΑΛΕΥΤΟΙ ΧΡΟΝΟΙ) – Roula Triantafyllou / Përktheu në shqip Petro ÇERKEZI

 
Poezi nga Roula Triantafyllou
 
 
 
KOHË E PALËVIZËSHME
 
Vite të palëvizëshme.
Jeta, jeta ime e vogël, një pritje.
Njerëzit ngrenë duart në diell
Kurse jashtë është dimër
Ja këtu përdhe të prek dhe dridhem.
Shpirti im i pagjumë dhe i palëvizshëm
Për sa kohë do shpresosh,
Për sa kohë do ëndërrosh,
Për sa kohë jeta ime?
Një det që hesht në stuhitë e panënështruara.
Në gjithçka besuam arritëm gjer këtu?
Si dyndet errësira.
Gdhendur në dritën e vonë.Palëvizshëm.
Prit pak the,
Fare pak…
Lëre dritaren hapur,
Të kalojnë sërish
zogjtë e ëndrrës.
Lëre dritaren hapur,
Të kalojnë shiu dhe era,
Të shtrihen pranë e pranë në lëmenjtë tanë.
O! Kohë e palëvizëshme, qytet statik.
Ky është dërmimi.
Jeta kullon gjak nëpër gishta.
Dhe nëse folëm për shpëtim,
Salumturi që është dimër.
 
Μετάφραση: Πέτρος Τσερκέζης.
 
 
 
ΑΣΑΛΕΥΤΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
 
Ασάλευτοι χρόνοι.
Η ζωή, η μικρή μου ζωή, μια προσμονή.
Ο κόσμος υψώνει τα χέρια στον ήλιο
Κι έξω είναι χειμώνας
Να εδώ χάμω σ ΄αγγίζω και τρέμω.
Ψυχή μου ακοίμητη κι ασάλευτη
Ως πότε ελπίδες,
Ως πότε όνειρα,
Ως πότε ζωή μου;
Θάλασσα που σωπαίνει στις αδούλωτες τρικυμίες.
Κι ‘ότι πιστέψαμε ως εδώ ήταν;
Πως προχωρούν τα σκοτάδια.
Χαραγμένα στο ύστερο φως. Ασάλευτα.
Περίμενε λίγο είπες,
Λίγο ακόμα…
Άσε το παραθύρι ορθάνοικτο,
T’ ονείρου τα πουλιά
να διαβούνε και πάλι
Άσε το παραθύρι ανοικτό,
Η βροχή κι ο αγέρας να περάσουν,
Σιμά να πλαγιάσουν στα δικά μαςαλώνια.
Ω! Ασάλευτοι χρόνοι, ασάλευτη πόλη.
Εδώ η συντριβή.
Στα δάχτυλα αίμα η ζωή κυλάει.
Κι αν για λυτρωμό, μιλήσαμε,
Ευτυχία που είναι χειμώνας.
 
Ρούλα Τριανταφύλλου
 
 

Μετάφραση: Πέτρος Τσερκέζης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s