Poezi nga Robert Frost / Përktheu në shqip Kujtim Morina

 
Poezi nga Robert Frost
 
 
 
Mikja ime e Nëntorit
 
 
Brenga ime, kur është këtu me mua
mendon se këto ditë të zymta me shi vjeshte
janë të bukura siç mund të jenë ditët;
Ajo i do pemët e zhveshura, të vyshkura
dhe ecën shtegut të kullotës të pllaçuritur.
 
Kënaqësia e saj nuk më lë të zë vend,
Ajo flet dhe unë jam gati për ta dëgjuar;
është e gëzuar që zogjtë kanë ikur tani,
është e lumtur që grija e saj, e thjeshtë, e lëmuar
është kthyer ngjyrë argjendi me mjegullën çiftuar.
 
Pemët e braktisura, të shkreta,
toka e zbehur, qielli i rënduar,
bukuritë që ajo vërtet sheh,
mendon se s’kam sy për t’i parë
dhe më bën nervoz pse nuk i shquaj.
 
Jo dje po herët e kam kuptuar
dashurinë e ditëve të nëntorit
përpara se bora t’i ketë mbuluar,
por ishte e kotë t’ia tregoja asaj
që janë më të mira për t’ia lëvduar.
 
 
 
Tetor
 
O butësi e heshtur e mëngjesit të tetorit,
gjethet e tua janë zverdhur drejt rënies;
era e së nesërmes, nëse do të jetë e fortë,
do t’i çojë dëm pa dallim të tëra.
Korbat sapo të dëgjojnë thirrjen e pyllit;
nesër do të bëhen bashkë dhe do të ikin.
O butësi e heshtur e mëngjesit të tetorit,
nisi ngadalë orët e kësaj dite.
Bëje ditën të na duket më pak e shkurtër,
zemrat jo kundër për t’u gënjyer,
na gënje në mënyrën që di veç ti,
lëshoje një gjethe kur dita të gdhihet.
Në mesditë lëshoje edhe një tjetër;
njërën nga pemët tona, tjetrën në largësi,
ndadalësoje diellin me atë të butë mjegull,
magjepse tokën me gurin ametist.
Ngadalë, ngadalë!
Për hir të rrushit nëse ende ka mbetur,
gjethet e të cilit tashmë janë djegur nga ngrica,
vilet e tij do të humbin diku tjetër-
për hir të rrushit në murin e shtëpisë.
 
 

Përktheu në shqip Kujtim Morina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s