Dashamir Malo përfaqëson Shqipërinë në Festivalin Ndërkombëtar Poetik Patër (Greqi) 2020 – 3rd Patras World Poetry Festival

 
Dashamir Malo përfaqëson Shqipërinë në Festivalin Ndërkombëtar Poetik Patër (Greqi) 2020.
 
3rd Patras World Poetry Festival
 
Prej datës 10 deri më 13 dhjetor 2020, në qytetin e Patrës, Greqi, u mbajt Festivali Ndërkombëtar i Poezisë. Ky Festival për të tretin vit radhazi organizohet nga Lidhja e Poetëve të Patrës me Kryetar poetin dhe publicistin Antonis Skiathas. Kjo Lidhje bashkëpunon me Lidhjen e Shkrimtarëve të Greqisë, me institucione të kulturës dhe Uviversitete të Greqisë Perëndimore. Në këtë Festival, cili aktualisht është nga më të rëndësishmit në Greqi, morën pjesë 60 poetë nga Greqia dhe nga vende të ndryshme të botës. Ky Festival mbështetet nga Ministria e Kulturës greke dhe nga Instutucione të tjera kulturore jashtë Greqisë.
Shqipëria në këtë Festival u prëfaqësua nga poeti Dashamir Malo.
 
 
Poezi nga Dashamir Malo, Albania
 
 
Gjoni
 
gjoni e nisi këngën e tij të vjetër
mbi një lis
tani që mbrëmja e vagullt po bie
nata sjell me vete një paqe të rreme
teksa vështron me sytë e të pabesit
dhe dëgjon me veshët e hajdutit
si mahmurr rri atje tej
mali plak
me një qiell të shpërfytyruar
mbi krye
dhe një hënë
që veten ha nga pikëllimi
kjo natë
që përbujt ankthin
i treti udhët tona në errësirë
një çarëaf të grisur reje
si një flamur pas një betejë të humbur
e tund era e tërbuar e janarit …
hesht!
kalon dikush
apo shiu këmbëzbathur qëmëton
nëpër gjethurina?!
shëët hesht!
dikush kalon…
 
po edhe në kaloftë
udhëhumbur do të jetë
 
 
 
TË JESH E DASHURUAR
 
…do do të thotë
të zgjohesh pa aguar mirë dita
madje dita të jesh ti vetë
do të thotë
të kesh parë ëndrrën më të bukur
madje endrra te jesh ti vete
do të thotë
që pasi të çohesh nga çarçafët e butë
(çarçafët do të ruajnë format e tua deri në mbrëmje)
të shkosh të vështrohesh në pasqyrë
pa pasur atë frikën që kanë femrat
dhe të jesh më e bukur se mëngjesin e shkuar
do të thotë
të qëndrosh para garderobës
dhe pa pike dileme të veshesh
fustanin më të zakonshëm
do të thotë
të të shoqërojë përherë një shpengim dhe hutim
i brishte
të dalësh nxitimthi nga shtëpia
pa vënë re këshillat rutinore të nënës
tek flet që prej kuzhinës
të jesh e dashuruar
do të thotë
t’u dhurosh monedha gëzimi
edhe kalimtarëve të rastit
të shpërndash një rrezatim ndjellës
të shugatësh flakët e xhelozizë së koleges
në zyrën përballë
të jesh e dashuruar
do të thotë
që e gjithë bota të jetë e jotja
por pa kërkuar kurrë ta zotërosh atë
 
të jesh e dashuruar
 
 
 
The Owl
 
The owl, perched on an oak
starts his old song
now that the vague sunset is coming
the night brings a fake peace
the night watches with wicked eyes
the night listens with the thief’s ears
The old sleepy mountain
Rests there
With a disfigured sky
On top of it’s head
The moon in the dark sky
Grieves as it eats itself
This night that embraces anxiety
Dissolved our paths in the darkness
The wild January wind
Waves a torn blanket of clouds
Like a flag after a lost battle.
Hush, don’t say a word
Someone is passing by
Or is the barefoot rain dripping
On the foliage
Shhhhhh, quiet!
Someone is passing by
But even if there is someone,
It might be a passenger that’s lost his way.
 
 
 
To be in love
 
… means
waking up before the dawn
Even to become the dawn itself
It means
seeing the most beautiful dream
Even to become that dream itself
It means
After you leave the soft sheets
( they will hold your body print until the night comes)
You would go see yourself in the mirror
Without the usual fear of a woman
And become sure that you are even more beautiful
than yesterday
It means
standing in front of your closet and without hesitation
picking up the most ordinary dress
It means
A fragile redemption and bewilderment escorting you
Everywhere
You go hurriedly on to the street without paying any attention
To the routine advices of your mother
That talks to you from the kitchen window
Being in love
Means
Donating coins of happiness to the occasional transient
Radiating a seductive light
Igniting the jealous flame
Of the nearby colleague
Beingin love
Means
That you feel like the whole world is yours
Without ever asking to possess it.
To be in love.
 
 
 
Ο ΓΚΙΩΝΗΣ
 
Ο γκιώνης άρχισε το παλιό του τραγούδι
Πάνω σ’ ένα δέντρο.
Κι ενώ το βράδυ έρχεται οκνό,
Η νύχτα πάει να σε πλανέψει με την ειρήνη της,
Καθώς κοιτάζει με τα μάτια του φονιά
Κι ακούει με τα αυτιά του ληστή.
Σαν γέρος νυσταγμένος στέκει
Εκεί πέρα το βουνό
Με έναν παραμορφωμένο ουρανό
Από πάνω του
Και με ένα φεγγάρι θλιμένο,
Που
Τούτη την αγχωμένη νύχτα,
Σκοτείνιασε τους δρόμους μας.
Ένα σχισμένο σεντόνι σύγνεφου
Σαν μια σημαία μετά από βαριά ήττα
Το ανεμίζει ο άγριος Γενάρης…
 
Σώπα!
Κάποιος διαβαίνει
Ή μήπως η ξυπόλητη βροχή
Ψάχνει μέσα στις φυλλωσιές;
Σώπα!
Κάποιος περνάει.
 
Μα κι αν περνάει
Σίγουρα, θα ’χει χάσει το δρόμο.
 
 
 
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ
 
…σημαίνει
να ξυπνήσεις πριν έλθει η αυγή
μάλλον, εσύ η ίδια να είσαι η αυγή
σημαίνει
να έχεις δει το πιο ωραίο όνειρο
μάλλον, εσύ η ίδια να είσαι το όνειρο
σημαίνει
αφού σηκωθείς απ’ τα σεντόνια τ’ απαλά
(τα σεντόνια θα διατηρούν τη δική σου μορφή εως το βράδυ)
να πηγαίνεις να κοιταχτείς στον καθρέφτη
χωρίς το φόβο που συνοδεύει συνήθως τα κορίτσια
και να είσαι πιο όμορφη από την προηγούμενη ημέρα
σημαίνει
να σταθείς μπρος στην ιματιοθήκη
και χωρίς κανένα δίλημμα να φορέσεις
την πιο συνηθισμένη φούστα
σημαίνει
να νιώθεις πάντα ελεύθερη και ταραγμένη
διστακτική
βιαστική να βγαίνεις απ’ το σπίτι
χωρίς να προσέχεις τις στερεότυπες
συμβουλές της μητέρας
όπου σου μιλάει απ’ την κουζίνα
να είσαι ερωτευμένη
σημαίνει
να δωρίζεις νομίσματα χαράς
και στους τυχαίους περαστικούς
να σκορπίζεις αχτίνες μαυλιστικές
τις φλόγες της ζήλιας να σβήνεις της συναδέλφου
στο απέναντι γραφείο
να είσαι ερωτευμένη
σημαίνει
ώστε όλος ο κόσμος να είναι δικός σου
χωρίς να ζητήσεις ποτέ να τον κυριεύσεις
 
να είσαι ερωτευμένη

 

Dashamir Malo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s