Shtëpia Botuese “Atunis” në bashkëpunim me shtypshkronjën “Lena Grafik” publikon vëllimin poetik “Balerina” të autores Melinda Bytyqi me recensë nga autorja dhe Botuesja Hasije Selishta-Kryeziu

 
Shtëpia Botuese “Atunis” në bashkëpunim me shtypshkronjën “Lena Grafik” publikon vëllimin poetik “Balerina” të autores Melinda Bytyqi me recensë nga autorja dhe Botuesja Hasije Selishta-Kryeziu
 
Titulli: BALERINA
Autore: Melinda Bytyqi
Redaktor: Izet Hajdini
Recenzente: Hasije Selishta Kryeziu
Konsulent: Nikolla Spathari
Lektore: Nexhare Reçica
Korrektore: Silvana Çela
Piktura e koopertinës dhe vizatimet: Njomëza Kryeziu Pacolli
Ballina: Laura Shulemaja
 
Shtëpia Botuese:  “Atunis”
Shtypshkronja: Lena Graphic
 
 
DY FJALË PËR LIBRIN
“Balerina” nga Melinda Bytyqi
 
Libri për fëmijë me titull “Balerina” nga Melinda Bytyqi, përmban në vete poezi të larmishme poetike, të cilat e shquajnë fuqishëm dëshirën, këngën, lumturinë dhe rritjen e fëmijës në lumturi e hare, të një dëshire të vetme e të madhe për të filluar shkollën, për të luajtur me topin e larmishëm, për të dëgjuar këngën e bilbilit e të zogut, bukurinë e fluturës dhe lules, vallëzimin e balerinës, për të dashur macjen, kalëruar kalin, për të mbledhur molla, arra , rrush, për të rrëshqitur me sajë e ski, për dhuratat e Babadimrit e të Vitit të Ri, etj. Janë dëshirat e saja më të mëdha për t’u bërë pjesë e tyre.
Në tematikën dhe motivikën që e shtjellon poetja e re, një vend tëveçantë e zë edhe mësuesja në shkollë, i cili fëmijë me dëshirë të madhe do ta kuptojë dhe të bëhet pjesë e atij realiteti.
Kur ky fëmijë bëhet pjesë e pandashme gjatë ditës, atëherë gjumi ate e pret të lumtur duke hyrë në shpirtin e gëzimit më të madh dhe duke i dhënë kështu një formë edukate, ai rritet i gëzueshëm në vendin tonë.
Në libër gjejmë edhe të rejat shumë interesante që shkruan për qiellin, hënën, yllin, diellin etj. të cilat i gërsheton me natyrën imagjinative të fëmijës dhe si e tillë hyn e përgaditur për çdo vjet si përfundon viti shkollor, duke qenë sa më e lumtur. Citoj:
 
“Hëna e bukur
Ka jetën në qiell,
Zogut në degë kur fle,
I bënë diell!”
(Hëna lëshon rrezet, fq. 34)
 
Në këtë libër më të veçantë, në mënyrën shumëfunksionale të krijimtarisë artistike e pasuron edhe fondin e vjershave për fëmijë që krijohen në gjuhën shqipe.
 
 

Botuese dhe recesente e librit Hasije Selishta – Kryeziu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s