Xhalal Tosku (Albania)

 
Xhalal Tosku (Albania)
 
Xhelal Tosku was born and lives in the town of Rrogozhina, Albania. After graduating from high school, he attended the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Tirana and then the Faculty of Language and Literature at the University “Aleksandër Xhuvani” in the city of Elbasan. He specializes as a librarian at the National Library in the capital Tirana. He has worked as a veterinarian, teacher, librarian. He works as Head of the Rrogozhina Cultural Center. He has published these books; “In the first station”, “Don’t forget to come”, “Blind sadness”, “Cypriot on the street”, “Nothing later”, “Now for now” and “Simply at all”.
 
 
***
 
The home of mermaids is the sea
Why did I find you on the shore
 
 
 
***
 
O.
It’s the almond flower
that fell in my garden
It was so long ago, I can’t remember
words cannot express everything
therefore, no one, ever
Is going to know
how much I loved her
 
 
 
***
 
The moon comes to my window
The moon enters my room
Its glare,coats in green
the olive trees of my garden,
The orange trees are full of moonlight
so was your skin
If I descended on the moon
I would lose it forever
But with you, it’s different
 
 
 
***
 
The houses in the sky
The clouds over the sea
The sea and a seashell
I can’t even say goodbye to
anyone
 
 
 
***
 
By ill luck and because of you,
today
I ended up in a bar
I thought to drown my pain
In wine
 
thiscold world with no comparison
all because of you
your blond hair is all I see
and this pain that never ends
 
 
 
***
 
the heavens and the stars
 
my voice calls
your body
as a tree in the forest
as the wind
 
the whole universe breaths.
 
 
 
***
 
like an olive tree
I wait at dusk
for the wind to come
 
like a clover leaf
I wait in the morning
for the rain to come
 
and, at night
I wait
for the golden moon
 
So my river can shine
under the white poplar
andoaks
downin the field
 
beyond the fence
a person waits as well
 
for me
to never wake.
 
 
 
 
Xhelal Tosku
 
Xhelal Tosku u lind dhe jeton në qytetin e Rrogozhines. Pasi mbaroi gjimnazin ndoqi studimet ne Fakultetin e Veterinarise prane UB të Tiranës dhe me pas Fakultetin Gjuhe -Letersi pranë Universitetit “Aleksandër Xhuvani” ne Elbasan. Eshtë specializuar si bibliotekan pranë Bibliotekes Kombëtare ne Tiranë. Ka punuar si mjek veteriner, mësues , bibliotekan. Aktualisht është përgjegjës i Qendrës Kulturore Rrogozhinë. Ka botuar këto libra “Në stacionin e parë”, “Mos harro te vish”, “Trishtim i verbër”, “Qiparis në rrugë”, “Asgjë më pastaj” , “Tani per tani” dhe “Thjeshtë fare”.
 
 
 
***
 
vendi i sirenave është deti
ti përse këtu në tokë
 
 
 
***
 
O.
është lulja e bajames
që ra në kopshtin tim
qysh prej kohësh që nuk mbahen mend
as fjala nuk i thotë dot të gjitha
kështu që askush kurrë
nuk do e marre vesh
sa e desha
 
 
 
***
hëna vjen në dritaren time
hëna hyn në dhomën time
ullishten e kopshtit tim
e praron hëna në të gjelbër
portokajt në oborrin tim plot dritë hëne
edhe lëkura jote
po të zbrisja në hënë
hënën do t’a humbisja përgjithmonë
me ty ndodh ndryshe.
 
 
 
***
 
shtëpitë qielli
retë lart mbi det
deti dhe një guackë deti
askujt nuk mundem dot t’i them lamtumirë
 
 
 
***
për fatin tim të keq dhe shkakun tënd sot
përfundova në tavernë
të shkretën dhimbjen time thashë
ta mbys me verë
 
e poshtër kjo bote sa s’ka
e gjtha për shkakun tend
në mendje vetëm flokët e tu të verdhë
dhe kjo dhimbje që të sosur nuk ka
 
 
 
***
 
qiej dhe yje
 
si një dru pylli
dhe si era
zëri im therret trupin
tënd
 
frymë merr i gjithë universi
 
 
 
***
 
si një dru ulliri
mbrëmjeve pres
të vije era
 
si një fije terfili
mëngjeseve pres
të vijë shiu
 
dhe netëve
të artën hënë
unë pres.
 
që nën plepat e bardhë
nën brugat poshtë në fushë
lumi im
të ndrijë
 
matanë gardhit
një njeri
pret dhe ai
 
që unë me
të mos zgjohem.
 
 

 

Translated into English by Merita Paparisto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s