Poezi nga Engjëll I. Berisha

 
Poezi nga Engjëll I. Berisha
 
 
ZOTI I MENDJES
 
Kryeprifti Kajafa e donte Krishtin të kryqëzuar
Herodi e destopët bënin pakt te pasuritë
kush e prekë fronin e tokës, derisa pushtetarët janë aty
të pret dënimi, nëse nuk je shërbëtorë
mbreti i tokës e zoti i mendjes të dënojnë në emër të lavdisë
kur të bëhet loja më e fortë, ata të gozhdojnë
 
zoti i përfytyrimit me fshikullima e me kamxhik trupin ta thanë
kurorën me gjemba vëre vetë në kokë pastaj
mbaje të mbërthyer mendjen, larg pushtetit
nëse je mbret i të pikëlluarve
mos i prek pasuritë
të zë mëkati, të gjykon ligji e të përqeshin.
 
njeriu u ndoq nga parajsa
të bëjë historinë e vetë, tha Fromi
pasuritë janë të pushtetit, lëre ti historinë
të pikëlluarve u mbetet vetëm dashuria për ngushëllim.
 
 
 
ZOTI I TË PIKËLLUARVE
 
Për tu shfrytëzuar, e për tu dashur
janë punë që bëhen me dy zota
me pushtetin e pasurisë e të sendeve
dhe me vetminë e shpirtit sikur në kryqëzim
 
pastaj i rrëfehesh vetmisë kur nuk ke çka të japësh
dorëzoju fatit, ose kamxhikut me fshikullima
sikur robi kur e merr dënimin dashurohet me jetën
dhe mësohet të mos hakmerret
 
heronjtë lindin në çdo shekull
profetët vijnë më rrallë kur duan ata vetë
edhe pse zemërgurët asnjëherë nuk pendohen
e mbajnë peng kohën, kur s’mund ta vrasin.
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s