NJERËZ TË ZI ME ORIGJINË FERRI / Poezi nga Shefqete Gosalci

 
Poezi nga Shefqete Gosalci
 
 
NJERËZ TË ZI ME ORIGJINË FERRI
 
(Martirëve shqiptarë të të gjitha luftëra Çlirimtare të masakruar në përballje me tre regjime serbe, në ditën e përkujtimit të gjenocidit me 15.01.2021).
 
Deri atë ditë mëngjeset i patëm plot dritë
…erdhët ju njerëz të zi me tanksa e Rusi
E na ratë në votër ku nana po më ipte gji
Krijesa të helmta me asgje të veten, ardhur nga askund
Të mbarsura me masakra e krime
Të frikësuara nga liritë
Na e gjymtuat njomësinë, lashtësinë e hitorinë
Krejt thikat shpirtin na e shpuan
Krejt dhimbjet mbi supe na ranë
Për çikat që na i zhvirgjëruat para babës e botës
Për sytë e bukur të fëmijëve që na i zijtë e i përbitë
Për nanat dhe foshnjet shpuar bajonetash
Dhe gjakun që me dolli e kupa na e pitë
Për bukën e krypën t’shkelun me çizme e të pshtyrë
Për dasmat e Hyjneshave dardane shkuar nuse pa dhëndurë
Thinja i dolën edhe borës kur ua thyt kororën
…deri kur?
Për fëmijët e palindur, fëmijët pleq e ata acareve ngrirë
Për librat e pashkruar, këngët e pakënduara, emrat që kishim planifikuar
Dhe çdo fije bari të pa mbirë
Për andrrat dhe kujtimet tretur honeve të burgjeve ndër shekuj
Shqiptarësh të njomë zemërhekur
Për ushtarët shqiptarë vrarë ditën e mram sallduar nëpër arkivole
Dhe ata që i gjymtuat e hodhët n’bunar
Nga trishtimi shikimi la sytë, iku për t’mos i patë
Ata lule gjaku janë ba matanë
Aroma e tyne frymen ka me jav nxan
Për artefaktet dhe kufomat vjedhur tinëz si e keni traditë
Që ende rrinë zgjuar t’uj pa andërr shtëpitë
Për djersën e baballarëve, arkat e gjysheve dhe stolitë
Për arin e Trepçës që nëpër botë e shpërndatë, e na lat duarthatë
Për gjithçka na vodhët, tjetërsuat e mohuat,
Për Tivarin, Kotlinën, Grashticën, Mejen, Izbicën…Reçakun
Për hirin e shqiptarëve djegur në furra që nëpër asfalte e shtruat
Me elaboratet shfatosëse dhe masakrat që në Beograd i projektuat
Ti Serbi hijenë trumykur me rrenat tatuazh në ballë, botën t’u e tallë
E ti botë e hutuar ju ke besuar, i pate llastuar
Ju thoje, gëzuar!
Ju satanë, kanibal e mizor, që shkretëruat q’u erdhi në dorë
Edhe andrrat të zeza i keni,
Njerëz të zi me origjinë ferri
Zia juaj ka me ju përbi
Ju gjakpirës të shekullit të abortuar, hijena e langoj
Me krime e masakra u krenuat
Pastaj, Beogradi ju dekoroj?
Për tokën që me terre e keni mbështjellë e për botën që u stërkeq për dreq
Me gjithë këto plagë e varre që tokën kan rëndu
Zot, sa mirë, që s’jemi si ju!
Shqiponja gjoksçarë fluturoj qiellit shqiptar
Klithmë e gjakut buroj nga zemra e tokës
E i tregoj botës
E ti botë e pëdalë shpërlaju me det- lotët shqiptarë
Botë, rrotulloje boshtin tënd mbarë e lidhe nyje kërthizën e zgjidhur sa ende zorrët s’të kan dalë
Botë, të lutem shikohu n’pasqyrë e gjeje një mënyrë t’na shikosh në fytyrë,për gjithë këtë mynxyrë?
Botë e ngatërruar të lutem shfletoje një faqe përtej vetes
Atë të së vërtetës, e jepi shpirt jetës
Botë e civilizuar shkundu fort, rrëzohu, plandosu, në daq edhe fundosu
…dhe zgjohu
Zgjohu ndryshe me liritë në gji
Me traktatet që vet nënshkru i ki
Për një botë tjetër
Me njerëzim të ri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s