Kalendari poetik: Anna Świrszczyńska (1909-1984) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Anna Świrszczyńska
 
Kalendari poetik: Anna Świrszczyńska (1909-1984)
 
Sot, më 7 shkurt, mbushen 112 vite nga data e lindjes së A. Świrszczyńska, e njohur si Anna Swir. Ishte poete polake, dramaturge dhe autore e shumë librave për të rinj e fëmijë. E lindur në një familje artistësh, e kishte në gjak dashurinë për letërsinë dhe artet. Në Luftën II Botërore shërbeu si infermiere në radhët e rezistencës kundër nazizmit si dhe shkruante dhe shpërndante trakte; një herë priti një orë që ta pushkatonin gjermanët, por fatmirësisht nuk ndodhi. Përvoja e luftës, trupi i femrës dhe dashuria, janë temat kryesore të poezisë së saj. Ja një shqipërim nga poetja polake:
 
 
DASHURIA MË E MADHE
 
Ajo është gjashtëdhjetë. Jeton
dashurinë më të madhe të jetës.
 
Ecën për krahu me të dashurin,
flokët i valviten në erë.
Ai i thotë:
“Si perla i ke flokët.”
 
Fëmijët e saj thonë:
“Lajthiti plaka.”
 
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s