“…aty ku ende rrjedhin plagët e pellazgëve!” / Poezi nga Mëhill VELAJ

 
Poezi nga Mëhill VELAJ
 
 
“…aty ku ende rrjedhin plagët e pellazgëve!”
 
Sa herë sjell ndërmend, më shfaqet në kujtesë,
ndër sytë e mij; udhëtimi biblik i të dëbuarve!
Më shfaqen turmat e njerëzve të drobitur e të tjeërsuar,
Nënat e reja flokëlëshuar e të tmerruara,
Që mbartnin në kurriz djepin e përcëlluar me foshnjën e porsa lindur,
ndërsa të moshuarit e sakatosur dhe të ngrysërit jetimë shtrëngonin fort duart,
hiqnin këmbët zvarrë, mes breshërisë së plumbave, tymit lotues dhe flakës përpirëse!
.-.
Vraponin të coroditur e të frikësuar,
mes ikjes, braktisjes dhe shpëtimit,
Vatani mbeti djerr mes dhimbjes dhe trishtimit!
.-.
Ata që erdhën nga stepat e Karpateve murgërore, të etur e të shkujdesur,
si morrcakët e shpërndarë erërave të shekujve,
edhe pse e dinin se nuk ishte ajo që kërkonin,
gllabëruan tokën e Ilirisë, sikur të ishin zotërit e saj,
aty ku ende rrjedhin plagët e pellazgëve!
.-.
Loti i dhimbjes ngashërente thellë shpirtit,
për atdheun fatkeq, klithmat e psallteve dëgjoheshin mbrëmjeve të mugëta,
bashkë me trokun e hapave të fundit,
e të gjallëve dhe të vdekurve,
Grahmat e tyre mbytëse që vinin
nga varret e lashta!
.-.
Shqipet, bijtë e pellazgëve ecnin
vetëm ecnin,
u nisën për në fushbetejën e historisë,
aty ku luhej pokeri i tmerrëshëm i fateve të Ilirisë!
.-.
Me lotët e valë të dhimbjes dhe të vdekjes,
Vaditëm tokën që përkundej dhe digjte zjarr,
Me hirin e eshtrave të heronjve dhe gjakun e dëshmorëve, ende i patharë, e përziemë
Dhe hodhëm themelet e vatanit,
Me guxim, durim, dhimbje dhe shpresë marshonim
në udhëtimin biblik drejt Lirisë!
 
Mëhill VELAJ
Stamford CT
Shkurt, 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s