Detaje jete nga kapitulli “Mbi shoqërinë” të autorit Vladimir Muça

 
Detaje jete nga kapitulli “Mbi shoqërinë” të autorit Vladimir Muça
 
 
***
As poleni që e merr era,
nuk është kaq i lehtë,
sa fjalët e pavend e papeshë.
 
 
***
Ai njeri që humb rrugën e shtëpisë
e ka të humbur me kohë rrugën e vet.
 
 
***
Fëmija i rritur jetim s’është fëmijë,
por miniatura e një të rrituri me dhimbje.
 
 
***
Zotësi është që nga dhimbja dhe durimi,
të kthehesh në perlë.
 
 
***
Nëse nuk e udhëheqin të aftët,
fundi i atij populli është i sigurtë.
 
 
***
Sa më lart të ngjitesh në malet e jetës
aq më i paqartë ndihesh për te.
 
 
***
Çdo njeri që i kundërvihet progresit,
nuk mund të quhet intelektual.
 
 
***
Gënjeshtrat dhe shpifjet janë motra.
 
 
***
Falja është lëmoshë e shpirtit.
Mos u kurseni duke falur.
 
 
***
Ndrojtja është një stoli e bukur,
por s’mund të jeshë i nënshtruar ndaj sajë.
 
 
***
Nëse do që të jeshë i lumtur,
mos prit shumë nga jeta.
 
 
***
Të harrojsh çfar ke përjetuar
është njëlloj sikur të masakrojsh jetën.
 
 
***
Hiqe pikëllimin që ke në sy,
Mbyte dyshimin që ke në zemër.
 
 
***
Mos u lodhni duke folur.
E mos u nxitoni në dënime.
 
 
***
Gënjeshtra për një vepër mirësie,
ka vlerë si për të vërtetën.
 
 
***
Nënat jan kopshijet ku shëtit,
Baballarët janë lisat ku mbështetesh.
 
 
***
Gënjeshtarët mbështeten
tek naiviteti i njerëzve.
 
 
***
Inatin duhet ta hedhësh
në zjarrin e dhuratave.
 
 
***
Dëshpërimi i thellë,
kërkon trimëri të rrallë.
 
 
***
Në një botë që s’pushon së foluri,
heshtja vlen sa 1000 fjalë.
 
 
***
Kur e sheh tjetrin në sy
sheh dashuritë apo djallëzitë e botës.
 
 
***
Nuk ka jastëk më të butë
se sa ndërgjegja e njeriut.
 
 
***
Është nevoja ajo që përcakton
të keshë miq të vërtetë,
apo vetëm emrat e tyre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s