Kalendari poetik: Pär Fabian Lagerkvist (1891-1974) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Pär Fabian Lagerkvist
 
Kalendari poetik: Pär Fabian Lagerkvist (1891-1974)
 
Poet, dramaturg dhe shkrimtar, një nga më të njohurit në Suedi, u lind më 23 maj 1891. Në vitin 1951 fitoi çmimin Nobel prej romanit “Barabba” me këtë motivacion: “…për fuqinë artistike dhe pavarsinë e mendimit, nëpërmjet të cilit kërkon në veprat e tij t’u gjejë përgjigje pyetjeve të përjetëshme me të cilat përballet njerëzimi.”
Ja përzgjedhja ime në 130 vjetorin e lindjes së tij:
 
 
VETËM ÇKA DIGJET
 
Vetëm çka digjet
bëhet hi.
I shenjtë është hiri.
 
Sa më prekje ti
në çast bëhesha hi.
Uni im, qënia ime bëhej hi, djegur nga ti.
 
Kështu thotë kush dashuron dhe beson.
Ti më prek. Unë shenjtërohem.
Jo unë, hiri im është i shenjtë.
 
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s